Digitální příjem přichází

Liberec / Hradec Králové / Pardubice – Už pouze týden zbývá lidem na severovýchodě Čech, aby se připravili k přechodu na digitální příjem televizního signálu. Analogové vysílání v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji skončí. O signál z menších vysílačů ale můžou přijít i některé domácnosti ve středních Čechách a na Vysočině.

Černá hora, Ještěd, Krásné, Litický Chlum, Kamenná Horka a Harusův vrch. Šest nejvýkonnějších vysílačů a desítky menších na severovýchodě Čech přestanou šířit analogový televizní signál už na konci června. „Jedná se převážně o Královéhradecký a Pardubický kraj, ale i o část Libereckého a Středočeského kraje. Celkem přibližně 1,5 milionu obyvatel,“ prohlásil tiskový mluvčí projektu digitalizace TV vysílání Tadeáš Novák. V celé České republice se celkem odmlčí 9 vysílačů s velkým výkonem a 166 menších. Nový digitální signál by měl být dostupný všude tam, kde byl do té doby dostupný analog. Někde ale bylo potřeba pro lepší příjem spustit tak zvané dokrývače. „My jsme v takovém zvláštním kraji, kde je samý kopec, samé údolí. S příjmem signálu tady byl vždycky trochu problém, ale na jaře letošního roku se naštěstí podařilo ze strany České televize dokrývač na Jírově Hoře zprovoznit,“ uvedla starostka Hronova Hana Nedvědová (ODS).

I přes masivní kampaň nechává stále řada lidí nákup vybavení pro digitální příjem na poslední chvíli. Mohou je však zaskočit komplikace. Vždy je proto lepší poradit se předem s odborníky. „Nastat problémy můžou, protože rozvody na některých panelových domech nejsou v pořádku, mají tam starou kabeláž. Pak je samozřejmě potřeba se obrátit na nějakou renomovanou odbornou firmu, která jim zajistí bezchybný signál,“ potvrdil anténář Jan Kolář z Trutnova.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Podle průzkumů bylo ještě v dubnu v této oblasti na digitální příjem nepřipraveno asi 200 tisíc lidí. Nyní už je to zhruba jen jedno procento všech zdejších obyvatel.