Babylon vyměnil občerstvení za čistou vodu

Babylon (Domažlicko) – Něco za něco je pravidlo, které letos pocítí návštěvníci koupaliště v Babyloně na Domažlicku. Díky dvaatřicetimilionové evropské dotaci mají rybník bez bahna a s opravenou hrází, ale nekoupí si tam zase žádné občerstvení a možná ani nepůjčí oblíbené lodičky a šlapadla. Podmínkou podpory z Bruselu totiž bylo, že na tomto přírodním koupališti se nebudou vyskytovat žádné komerční aktivity.

Čistší voda, vstup zadarmo. To jsou výhody, které přineslo odbahnění Babylonu, na které její vlastník, město Domažlice, shánělo peníze přes deset let. Získalo je v loňském roce z operačního programu, který zajišťuje ochranu a zlepšování kvality životního prostředí, ne však podporu cestovního ruchu. Kvůli tomu ale není možné na koupališti provozovat komerční aktivity, jako je provoz bufetu nebo tradiční půjčování lodiček a šlapadel. „Jsme z toho trochu zaražení, protože se tak ztrácí atraktivita toho rybníka z hlediska rekreační povahy, kterou tady vždycky plnil,“ uvedl starosta Babylonu Miroslav Pazdera (nez.) a návštěvníci koupaliště doplňují: „Nějaké občerstvení se u vody hodí, bylo by to fajn. Ale bez toho se člověk obejde, pro mě je asi důležitější ta čistá voda. Jestli se tady nebude nic provozovat, tak tady asi moc dlouho nebudu. Hlavně ty lodičky, ty tady fungovaly hodně dlouho.“

Roční provoz koupaliště doposud vyšel město Domažlice na půl milionu korun a s touto částkou se počítá i letos. Vedení města slibuje, že lodičky a šlapadla k dispozici budou. „Lodičky se asi budou moct půjčovat na zálohu bez úplaty, aby to nebyla činnost komerční, když tam lidé budou trávit čas,“ potvrdil starosta Domažlic Miroslav Mach (nez.). Pro občerstvení si však návštěvníci koupaliště budou muset dojít mimo areál na parkoviště.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Kvůli dotaci se bude muset koupaliště bez komerčních aktivit obejít ještě deset let.

Čistší vodu přineslo odbahnění Babylonu.
Zdroj: ČT24