Karlovy Vary diskutují o novém nákupním centru

Karlovy Vary – Již téměř tři roky prosazuje anglická investorská společnost Lordship přeměnu zanedbaného území v centru Karlových Varů na moderní bytové, hotelové a obchodní centrum. Pro jeho výstavbu koupila od Českých drah pozemky o výměře 14 hektarů. Zatím však má investor problém prosadit na magistrátu i u veřejnosti jakoukoliv verzi projektu. V současné době předložil už šestou.

Projekt zahrnuje nový dopravní terminál, kongresový hotel, byty, obchody a zábavní centrum. Ustoupit tomu mají staré vlakové a autobusové nádraží a nepotřebné železniční dílny, které se začaly zčásti užívat jako bazar, tržnice nebo jako ubytovna. Centrum podle developera přitáhne novou klientelu z celého světa. „To, co bychom tady chtěli zbudovat, je klientela kongresové turistiky, která je nadnárodní, která bude velkokapacitní a která přinese možná desítky tisíc lidí týdně,“ potvrdil zástupce developera Martin Pilka.

O projektu se mezi karlovarskou veřejností hodně mluví, stal se také jedním z témat diskuse před komunálními volbami. Do nejnovější verze jsou zapracovány připomínky minulého vedení města. Volby však vynesly do čela magistrátu lidi, kteří dlouhodobě kritizovali prosazování necitlivých a megalomanských projektů ve městě. A tak diskuse nekončí. „Když posoudím plusy a minusy tohoto projektu, převažují plusy. Protože je to brownfield v centrální části území města, je to soukromý projekt za soukromé finanční prostředky,“ prohlásil opoziční zastupitel a bývalý náměstek primátora města Tomáš Hybner (ČSSD). Současný náměstek primátora Jan Klsák (TOP 09) však namítá: „Rozhodně je třeba toto území řešit. Nicméně, stometrové budovy, které by na tomto území vznikly, jsou v kolizi s památkovou zónou, která je hned vedle.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Developer by chtěl začít stavět do dvou, maximálně do tří let. Celkově tu chce investovat osm miliard korun.

Karlovarský magistrát
Zdroj: ČT24