Na letišti v Bolešinech se setkali modelářští nadšenci

Bolešiny (Klatovsko) – Dvacítka historických leteckých modelů byla k vidění na modelářském letišti v Bolešinech nedaleko Klatov. Modelářští nadšenci tu předvedli modely letadel, které se po obloze pohybovaly ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století. Modeláři výrobou historických replik strávili asi tolik času, kolik jejich předkové při výrobě původních strojů.

Většina modelů letadel byla vyrobená z materiálů, které byly před více než sedmdesáti lety k dispozici. Některé z nich byly dokonce osazeny originálními motory. „Všechno je to doma ručně stavěné z materiálů, které tehdy byly dostupné. Jsou použity i detonační motory, které létají na třetinové palivo,“ upozornil předseda Model Klubu Bolešiny Josef Frána.

Na druhém ročníků leteckého dne historických modelů v Bolešinech byla k vidění jen necelá dvacítka letadel. Podle pořadatelů za to mohlo nestálé počasí a pak i to, že historickým modelům se věnuje stále méně lidí. „Mladí – nechci jim sahat do svědomí – modely už stavět nedokážou, protože si je dnes objednají nebo koupí. Tady jsou skvosty a originály,“ uvedl Frána.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Modelářské letiště v Bolešinech ožije opět v červenci při RC Model Show.