Medical Man trénoval v Hradci Králové

Hradec Králové – Vojáci z královéhradecké polní nemocnice a liberecké radiační a chemické jednotky trénovali celý týden v areálu Nových kasáren v Hradci Králové. Tak velké společné cvičení pod názvem Medical Man se koná jednou za dva roky. Tématem nácviku byl příjem pacientů z prostoru kontaminovaného látkami hromadného ničení. Kromě prohlídky koridoru polní nemocnice a řady statických ukázek byla součástí programu i imitace hromadného příjmu a dekontaminace raněných. Jak vypadá práce našich vojáků například v Afghánistánu, předvedli na závěr i veřejnosti.

Příjem pacientů, dekontaminace, ošetření a odsun do bezpečí. To vše v extrémních podmínkách a často s nasazením vlastních životů. V Hradci Králové se vojáci připravovali na nové hrozby moderní války. „Cílem tohoto cvičení je procvičit úplně nový scénář – starost a péči a třídění vnitřně kontaminovaných pacientů radionuklidy,“ uvedl velitel nemocniční základny Hradec Králové Jan Österreicher. Vojáci z polní nemocnice pomáhali při humanitárních misích v Albánii, Turecku nebo Pákistánu. Nasazeni byli i během války v Iráku a část z nich se nedávno vrátila z Afghánistánu. „Služba v zahraničí v rámci polní nemocnice je zvláštní. Znamená to odloučení od našich blízkých a od rodin, bez jejich podpory a pochopení toto vykonávat nelze,“ doplnila hlavní sestra nemocniční základny Hana Koďousková.

Celá polní nemocnice je vlastně velká stavebnice složená ze stanů a kontejnerů. Prvního pacienta může přijmout už dvě hodiny po příjezdu na místo. „Ve válečných podmínkách jsou to převážně střelná poranění, střepinová a bodná poranění. K tomu se samozřejmě přidávají ještě poranění tupá, protože i o autonehody tam není nouze,“ vysvětlil velitel polního chirurgického týmu Martin Oberreiter. Denně tu mohou lékaři provést až 80 ambulantních ošetření a 10 náročnějších operací.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Za roky svého působení v rámci mezinárodních sil si naši lékaři vybudovali velmi dobrou pověst u spojeneckých vojáků i obyčejných lidí v místech, kde pomáhají.

Vojáci z královéhradecké polní nemocnice a liberecké radiační a chemické jednotky trénovali celý týden v areálu Nových kasáren v Hradci Králové.
Zdroj: ČT24