Unikátní kostel zaniklé vesnice prochází rekonstrukcí

Štramberk-Tamovice - Jedna z nejstarších sakrálních staveb v Moravskoslezském kraji prochází rekonstrukcí. Z části dřevěný kostel svaté Kateřiny u zaniklé osady Tamovice poblíž Štramberku dostane novou střechu a omítky. Nyní v něm pracují archeologové, kteří pod podlahou odkryli dávné pohřebiště. Archeologové budou v kostele pracovat ještě zhruba tři týdny. Poté pošlou kosterní pozůstatky na antropologický výzkum. Samotná rekonstrukce kostela skončí v květnu příštího roku.

Kostel svaté Kateřiny vznikl na přelomu 14. a 15. století. Spolu s podobným kostelem v nedalekém Rybí patří k nejstarším církevním památkám v kraji. Původně gotická stavba byla několikrát přestavována, hroby pod dlažbou v hlavní lodi objevili archeologové až při nedávno zahájené opravě. „Výraznější úprava, rekonstrukce kostela byla po válce v roce 1949, 1950 a archeologický výzkum v takovém rozsahu se neprováděl,“ potvrdila památkářka Jana Koudelová.

Hroby pochází zřejmě ze středověku

Reportáž Michlala Poláška (zdroj: ČT24)

Zhruba 10 kosterních pozůstatků dospělých i dětí leží v několika vrstvách. Archeologové mají v tomto případě snazší práci s určováním stáří hrobů. Osada Tamovice, uprostřed které kostel původně stál, totiž koncem 16. století zanikla. „Poslední pohřby, které tady mohly být, byly někdy v půlce 18. století, kdy to už zakazovaly zákony. Ale když tady nejsou žádné milodary u těch koster, odpovídá to středověkému stylu pohřbívání,“ uvedl archeolog Aleš Knápek.

Podle archeologa patří ostatky pravděpodobně příslušníkům vážené rodiny. „V rámci kostelů obecně, a platí to i pro ty venkovské kostely, byli většinou pohřbíváni příslušníci elit té dané komunity, takže v případě vesnice se dá předpokládat, že se jedná o rodinné příslušníky vesnických fojtů,“ domnívá se vedoucí archeologického výzkumu František Kolář.

Majitel kostela, Ostravsko-opavské biskupství, získal na opravu střechy a interiéru za téměř 3 miliony korun dotaci z evropských fondů. Kostel, ve kterém se dosud konala bohoslužba jen jednou ročně, po opravě ožije. „Bude probíhat provoz pro návštěvníky, budou tu vlastně určité hodiny, ve kterých bude možné tento kostel navštívit, seznámit se s jeho historií a prohlédnout si ho zevnitř,“ podotkl projektový manažer Miroslav Přikryl. K tomuto kostelu bude vydán také takový informační leták, který bude informovat o jeho historii a o tom, co nabízí.

Vykopávky v kostele v Tamovicích
Zdroj: ČT24