V pražské zoo se narodili dva tygři sumaterští

Praha – Pražská zoo si připsala další cenný úspěch. Narodila se v ní dvě mláďata tygra sumaterského, který je ve volné přírodě kriticky ohroženým druhem. První mládě přišlo na svět v sobotu ráno ve dvě hodiny a 50 minut. O hodinu a půl později se ve výběhu objevilo i druhé.

Tygřice Surami přišla do pražské zoo přesně před rokem. Se samcem Falcem si padli do oka. Hned po narození mláďat musela zoologická zahrada pavilon kočkovitých šelem uzavřít. Hrozilo totiž, že by davy návštěvníků mohly samici rozrušit a ta by pak mohla mláďatům ublížit. „U prvorodiček je těžko předvídatelné jakékoli chování, samice se tedy opravdu o ně nemusí starat, mláďata nemusí dostat napít,“ vysvětluje mluvčí zoo Jana Ptačinská-Jirátová.

Tygr sumaterský je kriticky ohrožený druh – v přírodě jich žije asi posledních 300. Radost ošetřovatelů je proto veliká. O to silnější jsou ale i obavy. Úspěch nechce nikdo zakřiknout. Všichni doufají, že se teď mláďata budou postupně stavět na vlastní nohy a za několik týdnů by se mohla ukázat ve výběhu.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

V pražské zoo zůstanou asi rok a půl, než dospějí. Pak budou muset rodiče opustit. V nových zoologických zahradách v zahraničí by pak čeští tygři mohli dál zachraňovat svůj druh.