Torzo sportovní haly v Pardubicích nahradí kongresové centrum

Pardubice - Nedostavěné torzo sportovní haly na okraji Tyršových sadů v centru Pardubic by mohlo nahradit kongresové centrum. Víceúčelový areál, který se začal stavět v roce 1989, nebyl kvůli nedostatku peněz nikdy dokončen. Celých 20 let s ním město nemohlo nic dělat, dokud se v loňském roce nestalo vlastníkem stavby. Tehdy nechalo za několik set tisíc zazdít vchody a okna, aby se dovnitř nedostali bezdomovci a narkomani.

„Velmi rádi bychom z této haly vytvořili něco, co bude sloužit všem obyvatelům Pardubic. První ve hře je společenský sál, kongresové centrum,“ řekla primátorka města Štěpánka Fraňková. Pardubice podle primátorky Fraňkové potřebují důstojný společenský sál. Například prostory v nákupním centru Afi Palace jsou podle ní pro pořádání větších akcí malé. Město by mohlo postavit společenské centrum z peněz takzvaného Integrovaného plánu rozvoje města, na který přispívá Evropská unie.

Halu se městu podařilo získat loni od Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) za necelý milion korun. Letos pravděpodobně získá i pozemek pod halou, kterou nyní vlastní stát. V minulých letech se uvažovalo o přestavbě, nyní připadá v úvahu spíše demolice. Město má i nabídky firem, které by ji provedly zdarma pouze za stavební materiál z haly.

„Torzo haly je pro další rekonstrukci velmi svazující. Během prázdnin bychom měli mít schůzku s investory hotelového byznysu. Spojení společenského centra a hotelu by mohlo být zajímavé. Kongresová část by se dala postavit za rozumné peníze,“ dodal náměstek primátorky Martin Bílek.

Interiér nedostavěné haly
Zdroj: ČT24