Ústecký kraj se bojí přesunu peněz z D8 na D1

Ústí nad Labem – Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová chce, aby ministerstvo dopravy zaujalo jasné stanovisko k dostavbě dálnice D8 přes České středohoří. Podle ní se resort chystá použít peníze z evropských fondů určené pro D8 na rekonstrukci dálnice D1, místo aby se snažil nejprve dokončit dálnici, po které se mělo už několik let jezdit.

Ještě před pěti lety slibovali stavitelé dálnice D8, že její dokončení půjde jako po drátkách. Místo toho se ale nyní hejtmanka Ústeckého kraje bojí, že slibované peníze zmizí v tunách asfaltu mezi Prahou a Brnem a D8 se nemusí vůbec v dohledné době dokončit. Ministerstvo dopravy však rezolutně odmítá, že by chtělo ukrást peníze určené pro D8 na rekonstrukci D1. „V žádném případě neříkáme, že D8 pohřbíváme. Je to jen o tom, že začínáme připravovat záložní variantu, abychom nepřišli o jediné euro z dotací EU. Tím záložním plánem je v tuto chvíli rekonstrukce dálnice D1,“ naznačil postoj ministerstva jeho mluvčí Jakub Ptačinský.

Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že dělá všechno proto, aby D8 dokončilo. Ve chvíli, kdy bude mít všechna potřebná povolení, zkrátí dostavbu na třicet měsíců. Pokud ovšem nezasáhne soud. „Je třeba si uvědomit, že tady stále ještě běží osmnáct žalob ze strany občanských a ekologických sdružení,“ varuje mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. I jediné povolení, které by chybělo, by mohlo celý projekt zastavit.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Definitivní rozhodnutí o D8 by mělo padnout během příštího roku. Když ministerstvo evropské miliardy přesune jinam, bude se D8 stavět za české koruny a nejspíš pomaleji, což hejtmani i starostové přilehlých obcí odmítají a chtějí to dát výrazně najevo.

Trasa dálnice D8 v Českém středohoří
Zdroj: ČT24