Pochod extremistů Přerovem vyšel na 1,3 milionu

Přerov - Pochod zhruba dvou stovek pravicových radikálů ulicemi Přerova stál místní radnici zhruba 300 tisíc korun. Policie, která se kvůli extremistům sjela do Přerova ze šesti krajů, náklady zatím odhaduje asi na milion korun. Na bezpečnost v ulicích města, které bylo sobotní demonstrací Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) zcela paralyzováno, dohlíželo 700 policistů. Jejich práce odchodem krajní pravice z města neskončila. Specialisté nyní vyhodnocují záznamy projevů na obou stranách i jejich symboly na oblečení.

„Jsou v tom zahrnuty přesčasy lidí, auta, provozní prostředky, náklady technických služeb, které na pokyn pracoviště krizového řízení odtahovaly nakonec z ulic ještě pět aut. Stála totiž v Kramářově a Komenského ulici. Zahrnuty jsou v prostředcích i instalace značek a konečný úklid města,“ uvedl mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal.

Policisté zatím náklady na zabezpečení sobotní demonstrace a následného pochodu městem odhadují na milion korun, přesné vyčíslení z šesti krajů budou mít během několika týdnů. Nejvíce peněz padne na zaplacení práce stovek policistů, převoz techniky a provoz vrtulníku, který několik hodin celou akci monitoroval ze vzduchu.

450 policistů na 600 účastníků

Podle policejní mluvčí Michaely Sedláčkové byl však počet policistů přiměřený. „Příslušníků Dělnické strany bylo do 200, zhruba 200 až 300 Romů bylo v lokalitě Husova a byla zde i zhruba stovka členů Antify. V ulicích bylo 450 pořádkových policistů, další byli na logistickém zázemí, v operačním středisku, na krizovém spojení či v řídicích štábech. Na počet lidí, co tam byl, byl počet našich lidí venku adekvátní,“ uvedla Sedláčková. Ohradila se tak proti kritikům, podle nichž bylo strážců zákona v Přerově příliš mnoho.

Policie sice během akce nemusela nikoho zadržet, práce specialistů na extremismus však odchodem členů a sympatizantů DSSS z Přerova neskončila. „Monitorovali jsme proslovy nejen na náměstí Svobody, to stejné platilo i na druhém (romském) shromáždění. Budeme zjišťovat, zda tam nedošlo k porušení zákona případně k nabádání k rasové nesnášenlivosti z obou stran,“ uvedla policejní mluvčí. Odborníci budou podle záznamů zpětně kontrolovat i oblečení či znaky, které měli účastníci na sobě. Sledovat budou hlavně to, zda nejde o propagaci nacismu.

Mapa pochodu extremistů
Zdroj: ČT24/prerov.eu