Pardubická radnice začala centralizovat

Pardubice – Zastupitelé Pardubic odsouhlasili novelu, která od ledna příštího roku ruší menší stavební úřady. Nahradí je jeden centrální. Někteří starostové obvodů se jich ale nechtějí vzdát. To, o čem se dlouho diskutovalo, se tak stane skutečností – osm městských obvodů přijde o svoje stavební úřady.

Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP) říká, že je to správný krok. Důvodem jsou prý i úspory. Zbývá vyřešit jediné – kam umístit úředníky, kteří na obvodech pracují. Tajemník pardubického magistrátu Michal Zítko prozradil, že úředníci přejdou pod stavební úřad magistrátu.

Někteří starostové obvodů se podřizují jen těžko. Přiznávají, že jejich úřad přichází o moc. Starosta MO Pardubice I Jaroslav Menšík (SPP) je toho názoru, že jde o politickou otázku, přičemž restrukturalizace je prováděna programově. Některé obvody se chtějí ještě bránit. Například Svítkov doufá, že radnice povolí provoz takzvaného detašovaného pracoviště.

Reportáž a vstup Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

To znamená, že by stavební úřad ve Svítkově zůstal, i když jen pod hlavičkou magistrátu města. S podobným kompromisem ale primátorka Fraňková nepočítá. V takovém případě starosta šestého obvodu nemůže vyloučit, že Svítkov uspořádá referendum, ve kterém by obyvatelé rozhodli o případném odtržení od Pardubic.

Starostové městských obvodů se obávají, že toto je pouze první krok předznamenávající úplné rušení obvodů. To by totiž údajně ušetřilo desítky milionů korun.