Obce na Novojičínsku se s následky povodní už téměř vypořádaly

Kunín - Obce na Novojičínsku dokončují poslední opravy škod, které před dvěma lety napáchala blesková povodeň. Infrastruktura je už prakticky v původním stavu, stopy po řádění velké vody jsou ale stále patrné. Většinu slibovaných dotací už státní orgány radnicím vyplatily, v Kuníně ale na účtě stále chybí miliony na stavbu čistírny odpadních vod. Bleskové povodně si před dvěma lety vyžádaly v kraji devět lidských životů. Celkový účet za řáděním velké vody dosáhl částky přes tři miliardy korun.

Jednou z nejvíce postižených obcí byl Jeseník nad Odrou. Při povodních tady zemřeli čtyři lidé a dělníci zbourali na dvacet nenávratně poškozených domů. Silnice a mosty jsou už opraveny, za tři roky by pak mělo začít rozšiřování koryta říčky Luhy. Připomínky povodní jsou ale stále patrné. I teď se v obci bourají domy, o které se jejich majitelé nestarají.

Vedení obce už ale myslí i na budoucnost. Případným zájemcům nabízí levnější stavební parcely. „Pokud se někomu podaří postavit do dvou let, tak ta cena bude 350 korun za metr, je to taková pobídka, aby sem přišli noví mladí lidé,“ říká starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

V Životicích chce obec nechat vyčistit koryto řeky Jičínky

Nový Jičín připravuje stavbu dvou mostů, které nahradí mostní provizoria ze Státních hmotných rezerv. V Životicích u Nového Jičína už nové mosty postavit stihli, obec ale chce nechat vyčistit koryto řeky Jičínky. „Občané mají oprávněné obavy, kdyby přišla ještě další větší voda, aby jim to nenarušilo pozemky nebo nemovitosti. Chceme jednat s Lesy České republiky o možné další úpravě toho toku,“ prohlašuje starosta Životic Pavel Hasalík.

V Kuníně probíhá obnova chodníků, které poškodila povodní zničená kanalizace. Největším problémem je ale 18 milionů, které obci dluží stát. „Prozatím nemáme uvolněné peníze na dofinancování čístíren odpadních vod a kanalizace z ministerstva zemědělství,“ potvrdila starostka Kunína Dagmar Novosadová. „Už dostali vyplaceno osm milionů, zbytek peněz přijde v nejbližších dnech. Jedná se vlastně jenom o administrativní rozfázování výplat,“ tvrdí tisková mluvčí mnisterstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Povodně na Novojičínsku - archiv
Zdroj: ČT24