Jihomoravská záchranka získala devět nových sanitek

Brno - Jihomoravská záchranná služba dnes získala do vozového parku devět nových sanitních vozů za celkem 22 milionů korun. Obmění je za stejný počet starých, z nichž některé mají najeto již přes 400 tisíc kilometrů, a je tedy nutné je vyřadit. Investici do nových vozidel uhradil kraj. Vozový park záchranky je tak obměněn z 15 procent. Tři vozy získalo Brno, dva záchranná služba v Hodoníně a po jednom Blansko, Břeclav a Znojmo. Poslední obměna vozidel se konala před pěti lety.

Kraj nechal také pořídit speciální vozidlo pro přepravu takzvaných patologických novorozenců. Využíváno bude nejen pro Jihomoravský kraj, ale i pro části sousedního kraje Vysočina. Je určeno pro převoz novorozenců v rizikovém stavu do neonatologického centra v brněnské dětské nemocnici.

Vozidla jsou dodávková typu Mercedes-Benz. Záchranná služba již tato auta využívá. „Nová vozidla jsou ale oproti těm starým vybavena četnějšími bezpečnostními prvky, což zkvalitní přepravu pacientů,“ zdůraznil mluvčí záchranné služby Radek Turín.