Požár zachvátil nákupní galerii v Budějovicích, naštěstí jen jako cvičení

České Budějovice – Ranní dopravní špička a do toho požár ve druhém patře podzemních garáží nákupního centra. S tím vším si museli poradit hasiči při simulovaném zásahu záchranných složek v Českých Budějovicích. Ve společném objektu nákupního centra a autobusového nádraží se při cvičení podařilo najít i některé nedostatky v bezpečnostních opatřeních.

Cvičení odstartovala lehká srdeční příhoda řidičky a následná nehoda v podzemních garážích. Auto začalo hořet a zakouřilo celý prostor podzemních garáží. V nákupním centru i na autobusovém nádraží se okamžitě spustil varovný signál, který vyzýval přítomné k evakuaci – i když tentokrát s dodatkem, že se jedná o cvičení.

Hasiči začali rychle evakuovat zraněné i ty, kteří se nadýchali jedovatých zplodin. „Hasičské jednotky začaly požár rychle hasit a odvětrávat kouř. Již nyní také víme jednu zásadní informaci, že v těchto prostorách nefungují naše radiostanice,“ uvedl ke cvičení policejní mluvčí Jiří Matzner. Cvičení si pochvaloval i ředitel centra Christian Stundner, neboť podle něj příprava může v budoucnu zabránit škodám na majetku a hlavně na životech.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Zásah komplikovala špatně zaparkovaná auta

Na místo se sjely všechny složky integrovaného záchranného systému a připojilo se i nové auto jihočeské záchranky pro mimořádné situace, které má materiál pro ošetření až stovky lidí. Zásah komplikovalo jen zásobování a neukáznění řidiči. „Narazili jsme na řidiče, který zaparkoval na zebře na vyhrazeném místě a ještě se na hasiče rozčiloval, že mu při zásahu zablokovali vozidlo,“ postěžoval si Matzner.

Na střeše nákupního centra je autobusové nádraží. I díky němu projde centrem denně 25 tisíc lidí. Právě proto plánují složky integrovaného záchranného systému pravidelná cvičení.