Z hotelů na Šumavě mizí informační letáky

Šumava - Správa Národního parku Šumava stahuje své informační stojany s letáky z hotelů a penzionů. Ubytovatelům to vysvětluje nutností finančních úspor a příslibem lepší spolupráce v budoucnu. Dva druhy dřevěných stojanů nechala správa národního parku vyrobit před dvěma lety. I s informačními letáky je pak na základě smluv o užívání rozvezla do zhruba šedesáti ubytovacích zařízení.

Stojany s letáky se nyní začaly stahovat. Majitelé hotelů a penzionů ale tento krok nechápou. Podle vedení Národního parku je důvodů hned několik. Především se tímto mají ušetřit stovky tisíc korun. „Distribuce těchto materiálů byla hrazena z projektu, který skončil. Navíc jsme zjistili, že ve stojanech se vyskytují i jiné materiály než naše, a to nám nedělalo dobré jméno,“ objasnil náměstek ředitele Národního parku Šumava Jiří Mánek.

Podle Martiny Vostradovské, majitelky penzionu v Kvildě, ale obsah stojanů nikdy nikdo nekontroloval. I další ubytovatelé rozdávání informačních materiálů vždy vítali jako přidanou službu, v sezoně mizely letáky ze stojanů denně po stovkách.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Vedení národního parku slibuje, že se stojany vrátí. Bude to prý levnější a umisťovány budou na základě nových partnerských smluv, které by měly být výhodné pro obě strany. „Chceme tam dát i daleko hodnotnější materiály, jako jsou vzdělávací publikace či fotografické knížky,“ dodal Mánek. Informační stojany Národního parku Šumava by se do vybraných ubytovacích zařízení měly vrátit zhruba za měsíc.