S bolševníkem už bojují v Česku i zahraniční studenti

Sokolov – Jak se bránit proti jedovaté rostlině bolševníku velkolepému si dnes vyzkoušeli studenti z několika zemí světa na hradě Hartenberg na Sokolovsku. Účastníci pravidelných workcampů se s ní setkávají každý den při obnově středověkého hradu. Do Česka byla rostlina přivlečena jako okrasná, úspěšně se však přemnožila a zejména v západních Čechách se nekontrolovaně šíří. Radnice měst proto vytáhly proti bolševníku do boje.

Desítky dobrovolníků pomáhají s obnovou hradu Hartenberg každý rok. Protože jim ale práci komplikuje bolševník velkolepý, letos se poprvé učili, jak se proti jedovaté rostlině bránit. Šťáva bolševníku totiž způsobuje nepříjemné puchýře, zasaženou pokožku je proto nutné co nejrychleji omýt vodou.

Zejména mimoevropští studenti se s bolševníkem nikdy nesetkali. Vyzkoušet si jeho likvidaci byl pro ně velký zážitek. „Je to rozhodně vzrušující si to vyzkoušet takhle na živo se zbraní v ruce, nikdy předtím jsem to nedělal,“ neskrýval nadšení student Eduardo z Mexika. Naopak studenti z Koreje byli z domova na jedovaté rostliny zvyklí.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Bolševník čeká na západě Čech plošná likvidace

Západní Čechy bojují s bolševníkem už desítky let. Ničit se dá v zásadě třemi způsoby. „Nejběžnější likvidace je mechanická, já osobně používám mačetu, pak je chemická a další způsob je spásání, kdy se využívají ovce, skot nebo kozy,“ vysvětluje ekolog Jiří Korbel. Bolševníkem nejvíce zamořené oblasti jsou na Mariánskolázeňsku, a to zejména pozemky, o které nikdo nepečuje. Pro člověka jedovatá rostlina tu dosahuje až třímetrové výšky.

Aby byla likvidace bolševníku účinná, je potřeba zasáhnout najednou na velkém území. Radnice v Mariánských Lázních proto loni zahájila vůbec první takový projekt. „Likvidujeme zhruba 700 hektarů zarostlých bolševníkem, na polovině ploch chemicky, na polovině mechanicky,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Lenka Pocová. Likvidace bolševníku potrvá ještě tři roky, město vyjde na 16 milionů korun.