Ráj pro klíšťata: Opavsko, Bruntálsko a Krnovsko

Ostrava - Lékaři i hygienici v Moravskoslezském kraji hlásí desítky případů nakažení klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou. Teplé a vlhké jaro vytváří klíšťatům ideální podmínky. Jejich aktivita je v těchto dnech na nejvyšším stupni. Nejvíce infikovaných klíšťat v kraji je na Opavsku, Bruntálsku a Krnovsku. Týdenní předpověď aktivity klíšťat je k dispozici na stránkách ministerstva vnitra.

Podle Státního zdravotního ústavu je dosavadní letošní počet pacientů s klíšťovou encefalitidou rekordní - nejvyšší za posledních dvacet let. „Na našem oddělení jsme hospitalizovali letos sedm pacientů, u dvou dospělých byl poměrně závažný průběh onemocnění s přechodnou poruchou vědomí,“ potvrdil přednosta Kliniky infekčního lékařství FNO Luděk Rožnovský.

Klíšťová encefalitida může mít zejména u dospělých fatální průběh. V Česku na ni ročně zemřou dva až tři lidé. „Očkovat se nechá kolem dvaceti procent lidí, například v sousedním Rakousku je to až 90 procent,“ říká vedoucí Centra klinických laboratoří Zdravotního ústavu Ostrava Hana Bílková–Fránková.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Daleko častější je v populaci nakažení lymskou boreliózou, proti které očkování neexistuje. Nemoc má méně závažný průběh. Jedinou prevencí je se každý večer pořádně prohlédnout. „Na konci května byla dcera se školkou na výletě, potom, když přišla domů, měla malý vpich na hlavě, ve vlasech. Po dvaceti dnech ji začala bolet hlava, a potom jí strnula, takže s ní nemohla pohnout,“ popisuje maminka malé pacientky.

Klíšťatům se nejvíce daří v listnatých a smíšených lesích, ve vysoké trávě a v neupravených zahradách. Nejdůležitější pravidlo pro vytahování klíštěte zní - čím dříve, tím lépe. „Pokud odstraníme klíště hned první den, je v podstatě minimální naděje, že se nakazíme,“ potvrdil přednosta Kliniky infekčního lékařství Luděk Rožnovský.

Klíště
Zdroj: ČT24