Nejhorší studentská kolej je v Praze na Jižním městě

Praha - Kvalita kolejního ubytování je trnem v oku mnoha studentům. Za úplně nejhorší vybrali v studenti v hlasování kolej Otava v Praze na Jižním Městě, která patří pod Karlovu univerzitu. Naopak jako nejlepší byly vyhodnoceny koleje Harcov Technické univerzity v Liberci. Soutěž o nejlepší kolej ukázala rozdíly mezi jednotlivými kolejemi a také fakt, že studenti u kampusů oceňují nejen zrekonstruované pokoje, ale hlavně nabídku sportovního či společenského vyžití, blízkost přírody i centra města.

Koleje na Jižním městě jsou pověstné množstvím nezrekonstruovaných pokojů, které nedoznaly změn od doby, kdy v nich bydleli rodiče současných studentů. Výjimkou nejsou prokopnuté dveře, rezavá topení, dřevotřísková deska místo psacího stolu nebo koupelnové umyvadlo v kuchyňce místo dřezu na nádobí. V pokojích je léty zašlá špína a přestože za všechna poškození zařízení studenti platí, většina z nich se neopravuje. Není proto divu, že si na koleje studenti často stěžují, zejména jsou-li na stísněných trojlůžkových pokojích.

Za jednu noc si školy účtují od 68 do 140 korun, tedy mezi 2000 až 4200 korun za měsíc. Dražší jsou samozřejmě jednolůžkové pokoje ve zrekonstruovaném areálu. Standardní pokoj je ale dvoulůžkový, přičemž typickým případem je buňka se dvěma dvoulůžkovými pokoji a společnou kuchyňkou a sociálním zařízením. Přestože průměrná měsíční cena za lůžko 3000 korun se nezdá příliš vysoká, kdyby se dotyční studenti rozhodli jít do podnájmu, za 12 tisíc korun seženou bez problémů hezký byt 2+1 v blízkosti centra.

  1. Harcov, Technická univerzita Liberec
  2. Pod Palackého vrchem, VUT Brno
  3. Purkyňovy koleje, VUT Brno

Koleje čekají o prázdninách rekonstrukce

Pražské vysokoškolské koleje čekají o prázdninách opravy za desítky milionů korun. Například Univerzita Karlova plánuje na léto rekonstrukce výtahů, opravy lodžií, střech, sociálních zařízení nebo výměny oken. „Celkový náklad za činnosti realizované v období prázdnin činí cca 37,5 milionu korun,“ sdělil ředitel Kolejí a menz Mojmír Bém. Asi 50 milionů korun investuje do rekonstrukce koleje na Jarově i Vysoká škola ekonomická, nákladný projekt je ale rozložen do dvou let.

Doby, kdy se na pokoj na kolejích uchazeči zapisovali do dlouhého pořadníku, jsou už ale pryč. „Do loňského roku převyšovala poptávka nabídku, několik desítek studentů nad kapacitu bylo však vždy postupně ubytováno. Letošní rok je vidět lehká stagnace,“ popsala mluvčí Vysoké školy chemicko-technologické Ivana Picková. Ubytování najde také téměř každý student VŠE nebo Českého vysokého učení technického. Na 13 tisíc lůžek Univerzity Karlovy je obsazeno studenty z 87 procent, zbytek je určen zahraničním studentům či lektorům. Poptávka stále převyšuje nabídku jen na České zemědělské univerzitě.

Počet studentů vysokých škol přitom narůstá, někteří tedy evidentně dávají před kolejemi přednost ubytování v soukromí. Pokud si totiž například pronajmou s více kamarády větší byt, mohou zaplatit zhruba stejně nebo jen o trochu více než na koleji.