Pardubičtí strážníci se měli chovat hrubě, soud je osvobodil

Pardubice - Pardubický soud zprostil dva strážníky z Lázní Bohdaneč obžaloby ze zneužití pravomoci. Byli podezřelí z toho, že se při kontrolách aut chovali hrubě. Podle soudce Jana Šlosara důkazy neumožnily jednoznačný závěr, jak se události staly a zda se mají kvalifikovat jako trestný čin. Pavel Řehoř, jeden ze strážníků, po vyhlášení rozsudku řekl, že se pouze snažil dělat svoji práci.

„Zákrok byl v souladu se zákonem, adekvátní situaci a jsem přesvědčen, že jsme v dané situaci zakročovali ještě méně, než by míra povolovala. Nejsme žádní kovbojové a rozhodně neútočíme na lidi, kteří nic neprovedli,“ uvedl Řehoř. Obžaloba jeho a strážníka Patrika Trojana vinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele a úřední osoby a z omezování osobní svobody, údajně se to stalo při dvou kontrolách automobilů.

První zásah se odehrál v červenci 2009. V noci při kontrole vozu v Lázních Bohdaneč požadoval strážník Trojan po spolujezdci doklady, ten prý ale na výzvu nereagoval. Následně muže vytáhl z auta, nasadil mu pouta a když odmítl dechovou zkoušku na alkohol, odvezl ho na záchytnou stanici v Hradci Králové, kde zůstal do druhého dne. Musel potom zaplatit pokutu 2000 korun za odmítnutí dechové zkoušky a 1500 korun za pobyt na záchytce.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

V dubnu 2010 pronásledovali oba strážníci kolem poledne auto, které před nimi ujíždělo vysokou rychlostí, zastavili je až v Pardubicích u nadjezdu u podniku Paramo. Řidiči po vystoupení z auta nasadili pouta, podle obžaloby jej jeden udeřil do obličeje a několikrát kopl do břicha. Hrubé zacházení údajně pokračovalo i před služebnou v Lázních Bohdaneč a na služebně, výsledkem byla drobná poranění a dvě přeražené zubní náhrady na předních zubech.

Důkazy na prokázání pochybení nestačily

Státní zástupkyně poukazovala na neodůvodněnost a nepřiměřenost zákroku. „Pokud poškozený neřídil a nikomu neškodil, nebyl nejmenší důvod, aby byl podroben dechové zkoušce a na záchytce neměl co dělat,“ uvedla v závěrečné řeči k prvnímu případu. Podle ní strážníci přehnaně lpěli na vlastní autoritě, demonstrovali svou sílu a kontrolované lidi šikanovali. Soudce připustil, že zranění mohlo být důsledkem zákroku, nelze to však prokázat a zásah nelze považovat za nepřiměřený. Rozsudek dosud není pravomocný, státní zástupkyně si vyžádala lhůtu na případné odvolání.