Smrtelné nehodě padáku asi předcházelo selhání pilota

Velešín - Příčinou úterní nehody motorového padáku, při níž zahynul u Velešína na Českokrumlovsku čtyřicetiletý muž, bylo zřejmě pilotovo pochybení. Muž nezvládl stroj, který se následně zřítil, potvrdil Josef Bejdák z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, jenž případ vyšetřoval.

„Technickou poruchu stroje můžeme naprosto vyloučit,“ uvedl Bejdák. Této verzi už nasvědčovaly úterní výpovědi svědků. Prý viděli, jak pilot začal se strojem ve vzduchu kroužit, pravděpodobně však manévr nezvládl a zřítil se.

Nehoda se stala v úterý kolem 08:30 poblíž sídliště ve Velešíně. Na místo dorazila kromě policistů také záchranná služba, její lékař však pouze konstatoval smrt pilota. Muž podlehl mnohočetným těžkým poraněním trupu a končetin.

Nešlo o první letošní leteckou nehodu v jižních Čechách. Na Jindřichohradecku spadlo 29. května malé civilní letadlo. Letěli v něm dva lidé. Pilot vyvázl bez zranění, pasažér utrpěl pohmožděniny a byl převezen vrtulníkem na traumatologii českobudějovické nemocnice.