Nemocnice v Novém Jičíně se nepronajme, kraj najde jiné řešení

Ostrava - Moravskoslezští radní z ČSSD budou hledat jiné cesty záchrany zadlužené Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně, než je pronájem společnosti Agel, jehož záměr minulý týden schválili krajští zastupitelé. Po jednání v Ostravě to oznámili představitelé sociální demokracie, jejichž předseda Bohuslav Sobotka dnes osobně přijel do Nového Jičína situaci řešit. Pronájem nemocnice totiž odporuje programu strany.

„Program sociální demokracie nepřipouští pronájmy či prodeje krajských nemocnic. Požádal jsem dnes sociální demokraty, aby zvažovali jiná řešení,“ uvedl Sobotka. Nejlepší varianta je podle něj narovnání vztahu s pojišťovnami. „Není normální, aby část, která patří privátnímu investorovi, byla zisková a ztráta byla vytvářená a hrazena ve veřejné části, v okresní nemocnici, která působí vedle onkologického centra,“ vysvětlil předseda ČSSD.

Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) dnes po jednání řekl, že vítá možnost vyjednávání z pozice Asociace krajů s dominantní pojišťovnou VZP. „Pokud se podaří vyjednat finanční prostředky z VZP, nebude nutný pronájem novojičínské nemocnice,“ řekl Palas. Původně viděl pronájem jako optimální řešení. Předseda ČSSD Sobotka ale nesouhlasil a řekl, že tento záměr s moravskoslezským hejtmanem ještě probere a že chce hledat jinou cestu budoucnosti zadlužené nemocnice.

Novojičínská nemocnice má dluhy přes 200 milionů korun. Společně se společností Agel provozuje Komplexní onkologické centrum, jenže zatímco toto centrum vydělává, samotná nemocnice prodělává. Záměr pronajmout celou nemocnici společnosti Agel schválili moravskoslezští krajští zastupitelé minulý týden, přičemž pro hlasovali jen levicoví koaliční zastupitelé za ČSSD a KSČM. O podmínkách nájmu se má jednat. Smlouvu by zastupitelstvo mohlo schválit v září, platit by pak začala od 1. ledna 2012. Základní zdravotnická péče v novojičínské nemocnici, pod kterou spadá i nemocnice ve Vítkově na Opavsku, má zůstat zachována.

Hejtman Jaroslav Palas
Zdroj: ČT24