Odvolání ředitele Slezské nemocnice bude mít dohru

Opava - Odvolání ředitele Slezské nemocnice v Opavě Milana Cveka může mít nečekanou dohru. Krok rady Moravskoslezského kraje se nelíbí opozici, ale i některým poslancům za ČSSD. Proti je i vedení města Opavy. V kuloárech se dokonce mluví o odvolání hejtmana kraje Jaroslava Palase.

Ředitel opavské nemocnice byl oficiálně odvolán kvůli neuspokojivým ekonomickým výsledkům. Krajská opozice a čím dál více členů sociální demokracie ale hovoří o politické pomstě. „Jednalo se tak o jakousi odplatu za úspěšné zablokování sloučení nemocnic, které mělo původně sloužit na rozšíření prostoru pro soukromou společnost Agel. Toto jednání opět posiluje úvahy o možném odvolání hejtmana,“ myslí si místopředseda Krajského výkonného výboru ČSSD MS kraje Radim Křupala.

Hejtman Jaroslav Palas ale zůstává v klidu. „Necítím se ohrožen. Pokud děláte věci, u kterých dochází ke střetům názorů, musíte samozřejmě počítat i s nepříznivými reakcemi. Pokud zachraňujete naše nemocnice, tak ty střety pochopitelně musí nastat,“ uvedl Palas.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Prozatímním ředitelem opavské nemocnice se stal Ladislav Václavec. Jmenování ředitele krnovské nemocnice do stejné funkce v Opavě mnozí vnímají jako signál ke sloučení obou nemocnic. „Nejsem přesvědčen o tom, že dvě organizace jako opavská a krnovská nemocnice jsou říditelné jedním ředitelem, který však zastává funkci dvou ředitelů,“ řekl primátor Opavy Zdeněk Jirásek. I podle poslance za ČSSD Václava Klučky by mohlo jít o pokus sloučit alespoň některé nemocnice. „Možná se spojí dohromady Krnov-Opava, Havířov-Karviná, Třinec-Frýdek-Místek,“ naznačil.

„Nechystáme žádné sloučení nemocnic, protože to zastupitelé neschválili. Chceme ale, aby naše nemocnice pracovaly ve skupině, aby nepůsobily konkurenčně, ale spolupracovaly,“ vysvětluje Palas.

Kauza přechází i do osobní roviny. Primářem patologie ve Slezské nemocnici je v tuto chvíli hejtmanův bratr. Podle svého vyjádření musí čelit pomluvám ze strany nového ředitele. „Zastupující ředitel šíří mezi zaměstnanci, že rozkrádám ze Slezské nemocnice 10 milionů korun ročně. Tuto lež roznáší na Krajském výkonném výboru můj bratr. Měli by toto podezření předat policii - to ale neudělali,“ uvedl primář patologie Josef Palas. Proti odvolání ředitele nemocnice stojí i okresní sdružení Lékařské komory v Opavě. Jeho předseda svolal mimořádnou schůzi, na které se mají jeho členové domluvit na dalším postupu.