Hradec se zbavuje sochy starosty, zbude ostuda a prázdné místo

Hradec Králové – Východočeská metropole vrátí sochu starosty Františka Ulricha jejímu autorovi sochaři Stanislavu Hanzíkovi. Po několik měsíců trvající debatě o tom rozhodli zastupitelé města, kteří považují dílo za nepovedené. Město za sochu zaplatilo tři miliony korun, včetně příspěvků dárců, vrácení peněz po sochaři nepožaduje. Starostovi Ulrichovi, který řídil Hradec 34 let, město vděčí za moderní podobu a rozvoj ve 20. století. Od té doby se mu říká salón republiky.

Socha starosty Ulricha od 80letého Stanislava Hanzíka vyvolala ve městě bouřlivé debaty zastánců i odpůrců. Stupňují se od jejího odhalení vloni v listopadu. Po půl roce zastupitelé rozhodli, že sochu autorovi vrátí jako nepovedenou a neoblíbenou. „Vůči autorovi bych tu nedůstojnost neviděl. Myslím si, že socha je zmetkem. Nebylo totiž provedeno to, co bylo deklarováno ve studiích,“ vysvětluje svůj postoj primátor Zdeněk Fink (HDK) a opírá se o to, že původní návrh vypadal jinak. Návrh, aby odlišnosti posoudil znalec, však zastupitelé nepodpořili.

S primátorem naopak nesouhlasí jeho náměstek Martin Soukup (ODS): „Je to určitá neúcta jak vůči autorovi panu profesoru Hanzíkovi, tak určitě i vůči starostovi Ulrichovi.“ Spor v čele města jen ilustruje rozdílnost pohledů i mezi lidmi, kteří se v názorech na sochu nemohou shodnout.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Na základě rozhodnutí zastupitelstva teď Hradec zahájí jednání s autorem, kam mu mají sochu přivézt zpět. "Já o tom nic nevím. Takže zatím si ten problém nepřipouštím, poněvadž to je všechno na hranici žaloby. Já to mám vyrovnané smluvně všechno, co mi budou vracet? Kam mi to budou vracet?“ zlobí se autor Hanzík. Pokud dílo odmítne, radnice ho zřejmě uloží do depozitáře.

„Socha v Hradci Králové je a měla by mít svůj čas na to, aby se s ní Hradečáci nějakým způsobem seznámili. Jeden umělecký názor stojí proti druhému a zastupitelstvo to bohužel píská,“ nesouhlasí s postupem radnice Soukup. Na věci ale už zřejmě nic nezmění.

Kámen úrazu: Město vybralo autora přímo

Sochu starosty Ulricha objednali radní přímo u Stanislava Hanzíka, soutěž na ni nepořádali. Umělce doporučil výtvarný spolek Mánes, jehož je členem. Radnice tím pádem ale neměla možnost srovnání různých návrhů, ze kterých mohlo vzejít přijatelnější řešení. Nyní musí město vyřešit otázku, co bude místo sochy na prostranství před knihovnou.

Socha starosty Ulricha
Zdroj: ČT24