Výměna semaforů komplikuje průjezd Jihlavou

Jihlava - Průjezd křižovatkou u Znojemského mostu v centru Jihlavy se v těchto dnech stává adrenalinovým zážitkem. Jeden z nejrušnějších dopravních uzlů v kraji Vysočina už týden řídí místo semaforů dopravní policisté. Brněnská firma zde totiž od čtvrtka instaluje modernější systém světelné signalizace. Policie ale tvrdí, že firma k tomu nemá všechna potřebná povolení.

Podle policejní mluvčí Jany Kroutilové má zhotovitelská firma povolení pouze k pracím na chodníku, ale nikoli na silnici. Nepožádala ani policii o vyjádření k přechodnému značení. Vedoucí správy světelné signalizace firmy Patriot pochybení odmítá: „Od magistrátu máme vše, co jsme měli mít.“ Dodal, že stejným způsobem postupují ve všech městech a žádná nařízení neporušují.



Kroutilová dále tvrdí, že s firmou nebylo možné se dohodnout ani na technickém řešení, například na náhradní světelné signalizaci. Proto nyní vznikají na křižovatce zbytečně složité situace. Řada řidičů totiž ručním pokynům policistů zcela nerozumí. Policie připravuje podklady pro zahájení správního řízení. Pokud se prokáže, že firma porušila zákon, hrozí jí pokuta ve výši až 300 tisíc korun.

Firma slíbila, že semafory spustí už ve čtvrtek, aby v místě, kudy denně projíždějí tisíce aut, zabránila problémům s pátečním odjezdem lidí na prázdniny.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)