Šumava připravila pro turisty novinku

Sušice/Kašperské Hory (Šumava) – Na Šumavě začínají fungovat takzvané informační kiosky. Jsou to stojany s dotykovou obrazovkou a klávesnicí, kde si návštěvník najde vše potřebné o obci, ubytování i zajímavých turistických cílech. Stojany jsou součástí projektu Marketingová strategie a propagace Šumavy. Projekt zahrnuje v podstatě celou Šumavu, obce na něj získaly dotaci z Regionálního operačního programu Jihozápad.

Náměstí v Kašperských Horách a rozhledna Svatobor u Sušice jsou úplně prvními místy, kde už nyní fungují nové informační stojany. Díky nejmodernějšímu softwaru a propojení s internetem turistům nabízejí ty nejdůležitější informace o daném místě i o ostatních obcích, kde další informační kiosky přibudou v nejbližší době. „Jsou tam informace ohledně historie Kašperských Hor. Dále tam máme přehled naučných stezek a vycházkových okruhů a také několik fotografií. Zároveň je tam přehled ubytovatelů tady v okolí,“ uvedla vedoucí Informačního centra Kašperské Hory Veronika Rosecká a starosta Sušice Petr Mottl (ODS) doplnil: „Tento informační kiosek je propojen i s informačními kiosky v jiných obcích od Sušice po Modravu a Železnou Rudu. Takže si myslím, že i tady, na tomto místě, si návštěvník může připravit výlet na zítřejší den po Železnorudsku.“ Také starostka Kašperských Hor Alena Balounová (nez.) se připojila: „Bez ohledu na to, kdy turista přichází, získá tady informace kdykoli.“

Na území celé Šumavy bude takto propojených informačních kiosků 22, v rámci projektu Marketingová strategie a propagace Šumavy vyjdou na zhruba pět milionů korun. „Kiosky jsou vlastně nejnovější generace, čili software a celý design kiosku odpovídá požadavkům dnešní doby,“ prohlásil koordinátor pro Mikroregion Šumava-Západ Jaroslav Tachovský.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Informační kiosky se budou na Šumavě a v Pošumaví postupně objevovat v průběhu celého léta.

Šumava je mezi turisty stále oblíbená a její obliba stále vzrůstá.
Zdroj: ČT24