Byty v Jeseníku si nakonec mohou přednostně koupit nájemníci

Jeseník - Přednostní právo na odkup městských bytů v Jeseníku budou mít jejich současní nájemníci. Definitivně tak skončil spor o to, jakým způsobem radnice bytové jednotky za desítky milionů korun prodá. Peníze vedení města potřebuje na financování projektu wellness centra. Jeho výstavbu řeší město už řadu let. Původní projekt za zhruba tři sta milionů korun zastavili zastupitelé letos v dubnu. Důvodem byla právě cena. Aquapark se přitom pro region má stát významnou stavbou.

Jeseník chystá k prodeji více než sto bytů v panelových i cihlových domech v nejrůznějších lokalitách města. „Město v současné době připravuje podklady, které budou sloužit subjektu, který bude oceňovat tyto bytové jednotky. Poptávali jsme tuto službu od tří znaleckých ústavů v Praze, takže teď čekáme na jejich nabídky,“ uvedl místostarosta Jeseníku Libor Halas.

Ještě před třemi týdny přitom nebylo jasné, jakým způsobem město byty prodá. Část zastupitelů totiž hájila dřívější postup, který umožňoval, že nabídku mohla hned v prvním kole učinit i třetí osoba – tedy zájemce, který v bytě nebydlí. Především nově zvolení zastupitelé ale byli proti. Jejich názor nakonec těsně prošel.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)


„Jsem moc ráda, že jeseničtí občané nemusejí mít strach, že jejich bydlení koupí třetí osoba a dá jim takový nájem, na který by neměli,“ říká zastupitelka Jeseníku Soňa Fišerová. Třetí osoba bude mít šanci na nákup nemovitostí jen v případě, že nájemníci neprojeví o koupi zájem. S prodejem bytů chtějí Jeseničtí začít na podzim.

Město plánuje, že získá zhruba padesát milionů korun. Tyto peníze použije na vybudování wellness centra, které bude stát na místě současného koupaliště. „V průběhu července bychom měli obdržet studie nového záměru. Ty studie už by měly být o nižších investičních nákladech než původní projekt, který jsme na jaře zamítli,“ řekl místostarosta Libor Halas. Na začátku srpna mimořádně svolané zastupitelstvo rozhodne o tom, kterou studii si město vybere.

Domy s byty na prodej
Zdroj: ČT24