Miliony na obnovu hradu Bečov

Karlovy Vary – Asi za čtyři roky své návštěvníky přivítá středověký hrad Bečov. Ale bude pak vzorem i pro další rekonstrukce vybraných památek. Stane se tak díky použití speciální konzervační metody. Hrad získal na dokončení své obnovy téměř sto milionů korun. Tato metoda by se měla stát určitou školou pro památkovou péči.

Bečovský hrad je unikátní památkou z období gotiky a renesance. Na skále nad řekou Teplou zabírá zhruba dvě třetiny památkově chráněného areálu. Zatím ale není běžnou součástí prohlídkové trasy. „Hrad je výjimečný stupněm autentického dochování středověkých historických konstrukcí,“ připomíná generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

A výjimečná teď bude i jeho obnova. Památkáři použijí takzvanou konzervační metodu. Od ministerstva kultury na ni získali devadesát čtyři miliony korun. „Podporujeme opravu hradu jako celku před jeho jednotlivými dílčími opravami, které řeší především havarijní situace,“ vysvětluje Miloš Philipp Štrajt z ministerstva kultury. „Konzervační obnova znamená, že přistupujeme k opravám ohleduplněji. Stabilizujeme technický stav objektu, to znamená, že nesmí spadnout, nesmí odpadávat omítky. Přitom se snažíme zachovat velmi autentický vzhled,“ říká architekt Václav Girsa. „Očekáváme, že ten proces obnovy se stane jakousi školou památkové péče,“ uvádí náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Příprava na záchranu hradu a následná prezentace trvala osm let. Projekt loni získal prestižní cenu Europa nostra nazývanou také jako Památkářský Oscar. Unikátní rekonstrukce bude probíhat přímo před zraky návštěvníků. „Budeme pořádat celou řadu výjimečných prohlídek a také nabídneme ukázky řemesel, aby budoucí návštěvník už během toho procesu obnovy viděl, co všechno za tím je,“ uzavírá kastelán hradu Tomáš Wizovský.

Projekt konzervace hradu by měl skončit v roce 2015. Pak bude už celá památka na stálo zpřístupněna veřejnosti.