Slavné Císařské lázně ve Varech se opět otevřely veřejnosti

Karlovy Vary - Císařské lázně v Karlových Varech, které čeká možná už letos rekonstrukce, se po roce opět otevřely pro veřejnost. Karlovarský kraj, který je vlastníkem, chce před rekonstrukcí nabídnout lidem poslední možnost prohlédnout si interiér památkově chráněné budovy, která byla téměř 16 let nepřístupná. Lázně budou otevřené do konce září denně od 10:00 do 18:00 za vstupné 25 korun. Návštěvníci mohou spatřit vstupní foyer, které se objevilo například v bondovce Casino Royal, dominantní dvoukřídlé schodiště a prostory Zanderova sálu.

Kromě prohlídky interiéru je připravena i doprovodná výstava fotografií Old Faces (Staré tváře) od Lady Pilátové. Návštěvníci si mohou prohlédnout i vizualizace toho, jak lázně vypadaly před léty a jak by měly vypadat po rekonstrukci. V budově je možné vidět i expozici evropského lázeňství.

Plánovaná rekonstrukce by měla zchátralou budovu zachránit, ale také jí dát novou náplň. Po rekonstrukci objektu bude v Císařských lázních k dispozici muzejní expozice lázeňství a Karlovarského kraje, muzeum Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, víceúčelový společensko-kulturní sál, balneocentrum s knihovnou i informační centrum města a kraje.

„Už letos by se měla začít opravovat střecha nad Zanderovým sálem včetně kopule lázní. Termín zahájení hlavní části rekonstrukce závisí na tom, kdy budou vypsány výzvy dotačních programů,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková s tím, že práce mohou začít i letos. Celkové náklady na rekonstrukci se odhadují až na 900 milionů. Financování projektu bude z Integrovaného operačního programu Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví i z Regionálního operačního programu. Přispěje ale i kraj a město ze svých rozpočtů.

Císařské lázně jsou největším, architektonicky a umělecky nejbohatěji vybaveným lázeňským domem Karlových Varů a možná i celé ČR. Lázně s neorenesančním exteriérem se poprvé otevřely veřejnosti v roce 1895. Na průčelí budovy jsou nápisové desky se jmény nejzasloužilejších karlovarských lékařů. V interiéru se nachází bohatá výzdoba malířskými, sochařskými, kovoliteckými, řezbářskými a umělecko-průmyslovými díly.

V lázních bylo 90 koupelen s šatnami a odpočívárnami. Podávaly se všechny druhy karlovarských procedur. Významné byly zdejší peloidní neboli rašelinné lázně, které se připravovaly v suterénu budovy.

Srdcem Císařských lázní je tzv. Zanderův sál, v němž stávalo 55 mechanických cvičebních přístrojů. Cvičilo se tu podle kdysi módní léčebné gymnastické metody švédského lékaře Gustava Zandera. Reprezentativní prostory sálu byly v minulosti často využívány pro významné společenské akce, hlavně v souvislosti s Mezinárodním filmovým festivalem.