Nemocnice v Hořovicích testuje náplast z chilli papriček

Hořovice (Berounsko) - Nemocnice v Hořovicích, jako jedna z prvních v Česku, testuje náplast složenou z látek, které se nacházejí v chilli papričkách. Má ulevit pacientům od chronických bolestí zad, kloubů, svalů a poškozených nervů. Novou metodu v ČR zatím vyzkoušelo 150 pacientů. Náplast má pacientům ulevit od bolesti až na tři měsíce.

Náplast podle primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení Michala Průši obsahuje kapsaicin, což je látka přítomná v chilli papričkách. Vzhledem k tomu, že je však koncentrace látky mnohem vyšší, musejí lékaři před umístěním náplasti bolestivé místo lokálně znecitlivět.

„Náplast je pak na těle po dobu jedné hodiny, kdy pacient může pociťovat nepříjemné pálení nebo svědění. Nejde ale o nic dramatického,“ tvrdí Průša. Látka podle něj proniká k místu bolesti a následně ho uvolňuje. Hořovická ambulance zabývající se léčbou chronické bolesti vznikla před půl rokem. Specializuje se na pacienty, kteří trpí bolestmi více než tři měsíce a nepomáhá jim dosavadní léčba.

Majitelem Nemocnice Hořovice je společnost NH Hospital, která je vlastnicky provázána se společností Jessenia. Společnost za nemocnici ve výběrovém řízení, vypsaném Středočeským krajem v roce 2007, zaplatila 50 milionů korun.