Hradec kupuje zpět svůj bývalý pozemek, prodělá miliony

Hradec Králové – Radnici v Hradci Králové čeká neobvyklá transakce. Za víc než devět milionů korun si koupí od firmy FATO zpět svůj pozemek, který s ní vyměnila. Cena je ale tentokrát mnohem vyšší. Město firmě zaplatí i za stavební povolení, které přitom samo vydalo. Navíc musí uhradit pokutu 200 tisíc korun od antimonopolního úřadu. To vše proto, že minulé vedení radnice obešlo zákon, když nevypsalo soutěž na stavbu školky a zvýhodnilo přímou objednávkou právě firmu FATO.

Firma získala od radnice pozemek výměnou, aby na něm postavila školku a městu ji prodala. V době směny měl pozemek cenu 2 340 korun, nyní ho firma nabízí městu za 3 500 korun. Podle zastupitele Lubomíra Štěpána (KSČM) tak vydělá něco přes 3,5 milionu korun bez jakýchkoli zásluh. „Vůči městu se firma FATO chovala minimálně neeticky,“ řekl ČT.

Josef Tošovský z firmy FATO se hájí tím, že se pozemek za více než rok zhodnotil, protože už je připravený ke stavbě. Jde podle něj o minimální cenu, na kterou byla firma ochotná přistoupit, aby neměla značné ztráty. Město tak mimo jiné zaplatí za územní rozhodnutí a stavební povolení na školku, které samo vydalo. Podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha (TOP 09) byla navíc původně cena ještě vyšší, začínala na 12 milionech. „Byl to návrh zástupců firmy FATO, na začátku jednání byl daleko vyšší, my jsme se ale snažili dojít k dohodě,“ řekl ČT.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Radnice musí nepravomocně zaplatit i pokutu 200 tisíc korun, protože na stavbu školky nevypsala soutěž. Proti pokutě se ale odvolala. Soutěž na školku tentokrát vypíše, čeká, že by cena mohla být podstatně nižší než 40 milionů korun, které nabídla firma FATO. „Kdyby nedošlo k obcházení zákona, prostředky by zůstaly na účtu a celá stavba by byla lacinější,“ uzavřel zastupitel Štěpán. 

ÚOHS
Zdroj: ČT24