Ostravská sloní hvězda se bude jmenovat Rashmi, Paprsek

Ostrava – Sloní samička, která se 12. dubna narodila v ostravské zoologické zahradě, dostane indické jméno Rashmi, což znamená Paprsek. Jméno vyhrálo v internetovém hlasování, vymysleli ho ošetřovatelé. Slavnostní křtiny sloní samičky budou v druhé polovině prázdnin.

Ošetřovatelé při vymýšlení jména vycházeli ze jmen rodičů. „Matka samičky se jmenuje Johti, což můžeme přeložit jako Záře nebo Jasná. Druhým jménem Calvina je Chanda, což je varianta jména Chandra a znamená Měsíc. Pak už byl jen krůček k tomu, aby vzniklo jméno, které váže oba významy k sobě – zářivě jasný paprsek měsíce, Rashmi,“ vysvětlila mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

Do internetové ankety přišlo 40 000 hlasů. Pro Rashmi hlasovalo 17 400 lidí, pro druhou Taru (Hvězda) 17 203. Lidé mohli vybírat z pěti jmen. Kandidát na třetím místě, Sundara (Krásná), dostal 2 064 hlasů, čtvrtá Anjuli (dívčí jméno) 1 718 hlasů a pátá Yala (podle místa původu babičky slůněte) 1 276 hlasů.

Samička slona indického se narodila jako druhé živé slůně v historii českých a slovenských zoologických zahrad. První byl sameček, který rovněž v Ostravě přišel na svět měsíc před ní, ale narodil se nedonošený a uhynul kvůli zdravotním komplikacím.