Šumavská správa hledá dobrovolníky k boji s kůrovcem

Vimperk (Prachaticko) – Správa národního parku Šumava shání dobrovolníky, kteří budou loupat kůru stromů napadených lýkožroutem. Pracovníkům správy pomáhají i dobrovolníci z ekologického Hnutí Duha, podle ředitele národního parku Jana Stráského ale stále není dost lidí. Správa národního parku proto hledá další dobrovolníky, kteří mají živnostenský list a oprávnění pro výškové práce.

S kůrovcem mohou ochranáři v některých oblastech Šumavy bojovat pouze tzv. loupáním na stojato. „Chtěli bychom oslovit co největší počet lidí s patřičným osvědčením, aby nám pomohli zbavit kůry kůrovcem napadené stromy, které stojí v zónách, kde jiná metoda zásahu nepřipadá v úvahu,“ uvedl Jan Stráský. Zájemci se mohou přihlásit e-mailem nebo na telefonu 731 530 404.

Zbavit kůry stromy napadené lýkožroutem musí zaměstnanci a spolupracovníci národního parku během příštího týdne. „Nejpozději 10. července bude vývojové stadium brouka tak daleko, že loupání nebude mít význam. To proto, že po tomto termínu by i nedovyvinutí brouci z významné většiny přežili,“ vysvětlil náměstek ředitele správy NP Jiří Mánek. Dodal, že kalamitní stav hlásí téměř polovina šumavských lesních úseků.

Loupání kůry je jediná metoda povolená v oblastech spadajících pod ochranu evropských směrnic Natura 2000. Na Šumavě to jsou především vodou ovlivněná stanoviště. Podle ředitele Stráského je na nich nakaženo lýkožroutem asi 30 tisíc stromů.

I když se správě podaří sehnat dost lidí, bude muset ještě sehnat peníze. „Odkornit na stojato jeden jediný strom znamená vydat až dva tisíce korun,“ podotkl Jan Stráský. Z potřebných 60 milionů korun má národní park k dispozici zhruba šestinu, dalšími 20 miliony by mělo přispět ministerstvo životního prostředí.

Národní park Šumava
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org