Místo popelnic mají u domu skládku, České Meziříčí už si neví rady

České Meziříčí – Obec na Rychnovsku trápí už nejméně deset let hromady odpadu, který si kupí obyvatelé jednoho z domů ve svém okolí. Skládka je vidět z frekventované silnice, která spojuje Hradec Králové s Opočnem, a obec to vnímá jako velkou ostudu. Když už je příliš vysoká, někdo ji zapálí. Naposledy zde hořelo při pálení čarodějnic. Majitelé soukromého pozemku slibují nápravu. Podle obce to ale vždy u slibů končí.

„Dělá nám to tu ostudu, České Meziříčí je známé jako to, kde máme hrozný nepořádek. Ano, máme, ale není obecný, ale soukromý,“ řekl ČT starosta Milan Žďárek (nestr.). Podle vedení obce skládku vytvářejí obyvatelé přilehlého domu. Z pětašedesáti lidí si letos popelnici neobjednal nikdo. Obec likvidaci skládky platit nechce. Podle starosty si to nemůže dovolit už z hlediska ostatních lidí: „V tu ránu nikdo nebude platit za popelnice.“

Popelnici si letos neobjednal nikdo

Reportář Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Obyvatelům domu ani jeho majiteli se skládka sice nelíbí, vinu ale svalují jeden na druhého. „Dělají to všichni z baráku, i lidi, co tu jezdí,“ uvedl obyvatel domu. „Kolikrát jsem řekla, že mají uklidit, mají si zaplatit popelnici, každý na to ale kašle a já se hádat nebudu, jsem nemocná,“ řekla ČT spolumajitelka domu a pozemku Albína Pokutová.

Majitel pozemku nakonec slíbil, že od nájemníků vybere peníze a skládku v nejbližší době uklidí. Podobných slibů ale vedení obce slyšelo hodně. Podle starosty by snad pomohlo jedině to, kdyby úřad obyvatelům mohl sáhnout na sociální dávky a k pořádku je tak donutit.