Lékaři v Ostravě testují novou léčbu roztroušené sklerózy

Ostrava - Novinku v léčbě roztroušené sklerózy ověřují lékaři v ostravské fakultní nemocnici. Stejně jako řada špičkových pracovišť ve světě teď zkoumají, zda chorobu může ovlivnit porucha cév - což dokáže vyřešit rutinní zákrok. Unikátní výzkum sleduje Česká televize exkluzivně.

Říká se jí nemoc mladých lidí a část pacientů končí i na vozíku - roztroušená skleróza se dá léčit, ale ne vyléčit. Nervové buňky v mozku a míše degenerují pomalu. Příznaky nemoci mohou být různé. „Začal jsem vidět rozmazaně, neostře , když to trvalo týden, říkal jsem si, že je to divné,“ popisuje pacient Rostislav Stehlík. „Zničehonic, když jsem seděla, nemohla jsem se postavit, pak jsem začala zakopávat,“ říká zase Andrea Mykysková. Jak nemoc vzniká, se snaží rozluštit lékaři v celém světě. Teď i v Ostravě ověřují teorii, že se na tom podílí špatný tok krve v cévách.

„Na úrovni drobných cév dochází k takovému zpomalení, že dochází k porušení té žilní stěny a přes tu procházejí některé významné látky, které následně způsobují imunitní reakci,“ vysvětluje cévní specialista FN Ostrava Václav Procházka. Zúžené cévy roztáhnou lékaři běžným zákrokem - s pomocí balónku. Studie se účastní 30 pacientů. „Cítil jsem se víc nabitý energií, méně unavený,“ popisuje pocity po zákroku účastník studie Rostislav Stehlík. „Zdálo se mi, že je všechno v pořádku, ale za měsíc a půl to začalo znovu,“ dodává další účastnice Andrea Mykysková. Lékaři jsou zatím opatrní, pacienty sledují a všechna data vyhodnotí na podzim. „Je třeba opravdu počkat, až se studie vyhodnotí, pak budeme moci říct, zda je tam nějaký vliv nebo ne,“ uvedl cévní specialista Václav Procházka. Metoda podle lékařů nepomůže v pokročilém stadiu nemoci. Přesto budí zájem - lidí s roztroušenou sklerózou totiž přibývá.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Reportáž na toto téma uvidíte v magazínu Tep, který se vysílá každou v sobotu v 10:30 a v neděli ve 22:05 na CT24.

Roztahování cév
Zdroj: ČT24