Olomouc rekonstruuje mateřinky

Olomouc – Olomouc začne opravovat některé mateřské školy. Důvodem není jejich špatný technický stav, ale dlouhodobá potřeba navýšit v těchto zařízeních počet míst. Jen při letošních zápisech se totiž do školek ve městě nedostalo téměř čtyři sta padesát dětí. Rekonstrukce mateřinek přijdou na více než sedmnáct milionů korun.

Mateřská škola Čajkovského musela letos odmítnout na čtyřicet dětí. Právě ona je teď jednou ze čtyř mateřinek, které ještě během podzimu projdou rekonstrukcí. Město nechá opravit část bývalé hospodářské budovy. Vznikne tady celé nové oddělení. „Budeme muset provést celou řadu úprav, ale určitě to bude vhodné pro cca čtyřiadvacet dětí,“ říká ředitelka mateřské školky Čajkovského Věra Chlupová.  

Olomoucká radnice opraví také školky Bieblova, Jílová a Svatoplukova. Mateřinky tak budou moci postupně přijmout více dětí. „Rekonstrukce každého toho oddělení mateřské školky zahrnuje nové sociální zařízení, které je uzpůsobeno pro malé děti. Dále se zrekonstruuje denní místnost a výdej stravy,“ informuje náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs. „Nebude to všechno hotové k 1. 9. 2011. Další místa budou k dispozici k 1. 1. 2012 a možná ještě i v průběhu příštího kalendářního roku se ta kapacita navýší přibližně o dvě stě čtyřicet míst,“ dodává vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová.  

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Kromě oprav některých školek už magistrát o dvacet míst navýšil kapacitu ve stávajících mateřinkách a spolupracuje také se soukromými mateřskými školami. „K prvnímu září vznikne sto dvacet míst v soukromých mateřských školách,“ upozorňuje Ladislav Šnevajs. 

Dvaačtyřicet městských mateřských škol v současné době navštěvuje tři tisíce dvě stě dětí. Podle Ladislava Šnevajse bude převis poptávky po místech trvat maximálně jeden až dva roky. Rekonstrukce některých objektů se proto radnice snaží provádět tak, aby to nezatížilo městskou pokladnu a aby prostory bylo možné v budoucnu využít třeba pro školy nebo mateřská centra.