Nejasnosti okolo rekonstrukce Císařských lázní

Karlovy Vary – Nejasnosti a spory politiků provázejí přípravy neustále odkládané rekonstrukce Císařských lázní. Ty jsou jednou z nejhodnotnějších památek v Karlových Varech. Neshody se týkají především podoby projektu. Podle hejtmana Karlovarského kraje vzájemné spory města a kraje mohou zkomplikovat start rekonstrukce za stovky milionů korun.

Bývalí zástupci města slíbili, že na rekonstrukci lázní přispějí sto miliony korun. Písemná dohoda o tom ale není. Ne všichni městští zastupitelé proto znají podrobnosti projektu. Radní Otmar Homolka, který finanční pomoc města pro kraj nepodpořil, kritizuje nejasnosti okolo projektu. „Kraj udělá projekt a nás ani nepřizve k diskusi. Přitom chce po městu sto milionů korun. To nás mírně řečeno šokovalo,“ zlobí se Otmar Homolka.

Kraj počítá s demolicí rašelinového pavilonu, který stojí u lázeňské budovy. A to je další příčina sporů. „My jsme vždycky zvali zástupce města k jednání. Teď se změnilo vedení, ale s tím my nic neuděláme. Takto bychom nikdy nic neudělali,“ vysvětluje postup Karlovarského kraje hejtman Josef Novotný.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci města také kritizují kraj za nejasnosti kolem havárie hydrantu na přelomu loňského roku. Voda tehdy vážně poškodila interiéry lázní. Podle Otmara Homolky se k příčinám dosud nikdo z kraje jasně nevyslovil. „Nechali jsme prověřit všechny skutečnosti, které se staly, co se týká havárie. Nepřišli jsme na nic, co by svědčilo o porušení nebo zanedbání některých povinností,“ říká náměstek karlovarského primátora Josef Borka. 

Podle hejtmana mohou spory mezi městem a krajem zkomplikovat start rekonstrukce. Primátor věří, že politici spory zažehnají a opravy začnou podle plánu. „Rekonstrukcí se zhodnotí historicky cenná budova. Zrekonstruované Císařské lázně budou součástí městské infrastruktury, městské vybavenosti,“ upozorňuje karlovarský primátor Petr Kulhánek. 

Pokud situaci nezkomplikují výběrová řízení, rekonstrukce Císařských lázní by podle hejtmana mohla začít už na podzim.