Stříbrné jezero v Opavě se dočká revitalizace

Opava – Městu Opava se po šesti letech podařilo vykoupit všechny pozemky, které byly potřebné pro dokončení projektové dokumentace k revitalizaci Stříbrného jezera. Peníze na obnovu okolí bývalého sádrovcového lomu poskytne ministerstvo financí z fondu na likvidaci důlních škod. Půjde o 60 milionů korun.

Stříbrné jezero, mezi místními známé taky jako Sádrák, se dočká zvelebení. Plánovaný projekt počítá s vybudováním pláží, brouzdalištěm pro děti, s pontony pro plavce, cyklostezkou a také s propojením s městskými sady. Ministerstvo průmyslu a obchodu přislíbilo městu částku zhruba ve výši 60 milionů korun.

„Naší snahou je dokončit stavební povolení do konce tohoto roku. K tomu jsme potřebovali dokončit projekt, který byl podmíněn výkupy pozemků,“ uvedla první náměstkyně primátora Opavy Pavla Brady (SOS). Náměstek primátora Dalibor Halátek (SOS) dodal, že v posledních šesti letech, kdy se provádí výkupy pozemků, bylo takto utraceno více než 35 milionů korun.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Vedoucí tiskového oddělení ministerstva průmyslu Jiří Sochor informoval, že až Opava projekt předloží, ministerstvo průmyslu ho posoudí a předá ministerstvu financí, které peníze vyplatí. „Rozpočet tzv. privatizačního fondu ještě stanoven není, ale každoročně se počítá s částkou na revitalizaci po těžbě,“ sdělil tiskový mluvčí ministerstva financí Jakub Hass.

Stříbrné jezero patří k oblíbeným rekreačním lokalitám Opavanů. Až do 60. let minulého století se tady těžil sádrovec, potom byl důl zatopen vodou. Jakmile město získá peníze z dotace, plánuje ihned začít s úpravami kolem jezera, které budou trvat zhruba šest až osm měsíců.