Žádost o výstavbu spalovny u Pardubic kraj zamítl

Pardubice – Pardubický kraj zamítl žádost firmy AVE CZ o vydání integrovaného povolení pro výstavbu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. Důvodem ukončení řízení bylo nesplnění jedné z hlavních podmínek úřadu, předložení územního rozhodnutí pro stavbu. Proti spalovně sepsali občané Rybitví, Pardubic a okolních obcí petici, stavbu v ní odmítlo 50 tisíc lidí.

Podle kraje není spalovna v souladu s krajským plánem odpadového hospodářství ani s územním plánem obce Rybitví. Krajský úřad po společnosti AVE CZ požadoval, aby v žádosti o integrované povolení doplnila 14 bodů. Dodala ji na poslední chvíli, podle Zuzany Novákové z krajského úřadu ale v upravené žádosti firma nedoplnila žádost o územní rozhodnutí vydané příslušným stavebním úřadem. „Žadatel sice přiložil k tomuto bodu rozbor, podle kterého by v některých případech bylo možné povolení vydat i bez územního rozhodnutí, ale krajský úřad neshledal tento výklad pro konkrétní případ jako relevantní,“ uvedla Nováková.

Úsilí firmy nepoleví

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Protože česko-rakouská firma v minulosti nezískala kladné stanovisko ministerstva životního prostředí EIA, snažila se získat takzvané integrované povolení. Díky němu by mohla od stavebního úřadu dostat povolení k výstavbě, i když záporné stanovisko EIA je součástí žádosti a do výsledného rozhodnutí se promítá.

Společnost je přesvědčena, že rekonstrukci spalovny nakonec prosadí, obavy místních jsou prý zbytečné. „Projekt je naprosto v pořádku jak po technologické, tak po technické stránce. Stále trvá naše snaha vybudovat nejmodernější spalovnu,“ upozornil marketingový ředitel AVE CZ Jaroslav Nálevka.

AVE může zkusit získat povolení znovu

Společnost AVE CZ měla na přepracování žádosti půl roku. Proti usnesení kraje se může opět odvolat na ministerstvo. „Mohou o integrované povolení také požádat znovu. Předpokládám, že se toho nevzdají, minimálně do doby, než se rozhodne o velkém ekotendru. Jednou z jeho podmínek bylo mít podobnou velkou spalovnu, ale AVE CZ ji nemá,“ řekl Jan Linhart ze sdružení Stop spalovně v Rybitví, které proti spalovně organizovalo rozsáhlou petici.

Spalovnu v Rybitví původně provozovala od roku 1995 chemička Synthesia, o devět let později skončila, protože nebyla schopna dodržovat emisní limity v hustě obydlené oblasti. Chemička v roce 2006 objekty prodala AVE CZ. Firma tam po modernizaci za několik set milionů korun plánuje ročně likvidovat až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu. Odborníci často upozorňují na zdravotní rizika takového provozu. Zpravidla se spalovny tohoto typu v zahraničí stavějí mnohem dál od bytové zástavby.