Ohře se proměnila ve vodní dálnici, počasí vodáky neodradilo

Karlovy Vary – Mezi vodáky oblíbená řeka Ohře se o prodlouženém víkendu stala cílem tisíců lidí. Mnohé z nich neodradila ani nepříznivá předpověď studeného a deštivého počasí. Velký nápor tak zažívají také půjčovny lodí a tábořiště podél břehu. Ve všech 16 kempech od Chebu až po Kadaň hlásí plno. I přes velké množství lidí zatím záchranáři nemuseli řešit problémy způsobené vodáckou nekázní.

Tábořiště a zejména půjčovny lodí v těchto dnech i přes nepřízeň počasí připomínají bazar. Majitelé shodně vzkazují, že bez předchozí rezervace se nově příchozí k vypůjčení lodi již nemají šanci dostat. „K dispozici máme 300 lodí, 70 raftů a všechny jsou v podstatě zabrané a na vodě,“ uvedla správkyně Hana Červenková. Chladno a déšť tak většinu natěšených lidí neodradily. Mnozí z nich plánovali plavení po Ohři dlouho dopředu a vše podle nich vyřeší více vrstev oblečení.

Alkohol jako jinou možnost k dodatečnému zahřátí rezolutně odmítají policisté. Upozorňují navíc i na další vodácká rizika, například na opuštěné lodi, o které mají zájem hlavně zloději. „Lodě by měly být řádně zabezpečené, pokud tomu tak není, měl by u lodi zůstat alespoň jeden člověk,“ upozornil mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Vodáci jsou při cestách po Ohři zatím poměrně disciplinovaní. Například upozornění na nebezpečné přeceňování vlastních sil i ega si vodáci podle všeho začínají brát k srdci a nesjíždějí nebezpečné jezy. Právě na Ohři se těch nechvalně proslulých nachází hned několik včetně pověstného radošovského, kde se za posledních dvacet let utopilo 10 lidí.

Půjčovna lodí
Zdroj: ČT24