Občané Zvole budou protestovat proti zastavení stavby obchvatu

Zvole – Stavba obchvatu obce Zvole na Šumperku se zastavila. Zástupce Státního fondu dopravní infrastruktury totiž v červnu sdělil, že na ni nejsou peníze. V samotné obci to vyvolalo pozdvižení, lidé dokonce zvažují, že zorganizují protestní akce. Tříkilometrový obchvat by včetně čtyř mostů a protihlukových stěn měl stát 932 milionů korun. Peníze na stavbu se znovu začínají teprve hledat.

Obcí Zvole projede denně na trase Šumperk–Mohelnice kolem 15 tisíc automobilů. Stavba obchvatu se po pěti letech tahanic o výkup pozemků přesto nyní zasekla. Zatím probíhá v trase nové čtyřproudovky jen archeologický průzkum a peníze vystačí už jen na přeložky inženýrských sítí. Tím však investice prozatím končí. „Co se týče samotných stavebních prací, tak ty v letošním roce rozhodně nezačnou. Důvod je jednoduchý, v tuto chvíli na ně není vyčleněn dostatek finančních prostředků,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Obyvatelé obce se ale bouří. „Naší obcí za běžného provozu projede kolem 15 tisíc vozidel a pro nás to znamená veliké bezpečnostní riziko, poněvadž komunikace vlastně prochází celou obcí, děti chodí do školy, lidé do samoobsluhy, všechno se vlastně odehrává kolem této komunikace,“ argumentuje starosta Zvole Josef Najman.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Občané Zvole se rozhodli protestovat tím, že budou pomalu přecházet po přechodu a tím provoz na komunikaci ve své obci asi na půl hodiny zastaví. „Je to jedna z alternativ, jak tuto stavbu prosadit,“ myslí si starosta Najman. „Prioritou státu je najít peníze na spolufinancování evropských projektů a teprve poté se budeme zabývat dalšími stavbami, které jdou z národních zdrojů nebo jsou ve vysokém stupni rozestavěnosti,“ reaguje ale mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Přestože jako jediný důvod zastavení výstavby uvádí ministerstvo nedostatek peněz, i samotné zakonzervování staveniště přijde stát na nemalou sumu. „V této chvíli by konzervace přišla zhruba na šedesát milionů korun. Pokud by se stalo, že by díky tomu pozastavení některé ze stavebních povolení, která nejdou prodloužit, propadlo, tak tím v podstatě stavba končí,“ upozornila mluvčí společnosti Eurovia Petra Kučerová.

Grafika
Zdroj: ČT24