Před letními radovánkami dali přednost matematice a fyzice

Dolní Lomná – Matematika není jen nuda a dril. V Dolní Lomné na Jablunkovsku se o tom přesvědčuje sedmnáct středoškoláků z celé České republiky. První prázdninový týden tráví řešením matematických a fyzikálních příkladů. Získávají znalosti, které jim usnadní nástup na vysoké školy. Letní soustředění mladých matematiků a fyziků má už padesátiletou tradici. A je jednou z mála podobných akcí v České republice.

Je neoblíbená a nahání strach – matematika v očích mnoha studentů. Sedmnáct středoškoláků, kteří se účastní letního soustředění, ale matematika doslova pohltila a je pro ně výzvou. „Na matematice mě přitahuje čistota těch jejích postupů, ta snaha najít řešení problému,“ prozradil Lukáš Folwarczný, student havířovského gymnázia. U státních maturit dala matematice přednost před cizím jazykem zhruba třetina studentů. Naprostá většina volila lehčí úroveň obtížnosti. Kolik jich zkoušku dospělosti nezvládlo právě kvůli matematice, Cermat ještě vyhodnocuje. U říjnové generálky ale neuspělo 48 procent studentů.

„Matematika je především přísná a přesná. Přesně vycítí, kdo to ještě nemá procvičené, dopilované, a z toho potom plynou ty problémy, které třeba vzešly ze státní maturity,“ popisuje obávaný předmět ze svého pohledu učitel matematiky a fyziky na Wichterlově gymnáziu Ostrava Michal Vavroš. Středoškoláci se v Dolní Lomné pouštějí do úloh, na které v běžné výuce nezbývá tolik času. Každý den se učí čtyři hodiny. Biflování tady ale neuznávají. „Na matematiku se vlastně nemusíte vůbec učit. Stačí, když ji pochopíte. V tomhle vidím kouzlo matematiky,“ říká vedoucí Letního soustředění matematiků a fyziků Petr Otipka.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)