Agentura pro sociální začleňování Romů opouští Broumov

Broumov (Královéhradecký kraj) – Broumovská radnice si musí v budoucnu s nepřizpůsobivými lidmi poradit už sama. Na začátku července tam totiž skončila vládní agentura pro sociální začleňování Romů, která jí s tím dosud pomáhala. Romové tvoří podle některých odhadů až deset procent obyvatel města a jejich největšími problémy jsou nedostatek vzdělání a kvalifikace a vysoká nezaměstnanost.

Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách tu působila tři roky. Letos v únoru ale rozhodla, že Broumov bude jedním z šesti měst, ve kterých už dál pokračovat nebude. „Toto je standardní doba, po kterou by agentura měla v lokalitě působit. Měla by vlastně napomoci, aby se místní partneři dokázali do budoucna o tu situaci postarat sami,“ uvedl ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček a starosta Broumova Milan Kotrnec (ČSSD) doplnil: „Trošku jsme promrhali začátek projektu, než se agentura rozjela do pracovní fáze. Při zpětném pohledu bych však řekl, že ta práce byla odvedena dobře.“

Mezi největší problémy broumovských Romů patří nedostatek vzdělání a kvalifikace a vysoká nezaměstnanost. Ta ve zdejší komunitě dosahuje téměř 90 procent. Agentura se tu však zaměřila především na mládež. „Našel se způsob financování pomocníků ve výuce problémových žáků. V tomhle je určitě přínos,“ dodal Milan Kotrnec. Přesto sám ředitel agentury přiznává, že ne všechno se podařilo dotáhnout do konce, pokračovat už ale bude muset zdejší radnice sama. „Agentura funguje na principu vzdálené podpory. To znamená, že je k dispozici městu a dalším partnerům v dalším půlroce na telefonu a na e-mailu,“ prohlásil krajský koordinátor sdružení Romodrom Hradec Králové Čestmír Horký.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Z hlediska soužití s Romy patří Broumov v Královéhradeckém kraji k těm problémovějším městům. Podle starosty tu však situace není vyhrocená tak, jako například v Novém Bydžově nebo Jaroměři.

Broumovská radnice si musí v budoucnu s nepřizpůsobivými lidmi poradit sama.
Zdroj: ČT24