Nový mikroskop pomůže pochopit fungování lidského organismu

České Budějovice – Vědci Akademie věd a Jihočeské univerzity vyvinuli nový optický mikroskop. Umožňuje pozorovat změny v živých buňkách, které dosud viditelné nebyly. V praxi má přispět k vývoji nových léků a pochopení, jak celý lidský organismus funguje. Objev již publikoval prestižní vědecký časopis Nature Methods.

Díky novému laserovému uspořádání v mikroskopu vědci vidí nejen to, kde se bílkoviny nacházejí, ale i to, když se změní jejich tvar. A právě to by mělo otevřít cestu k vývoji nových léčiv. „My jsme schopni sledovat opravdu velikou řadu procesů. Některé jsou důležité v mozku, ty by se daly ovlivňovat nějakými psychofarmaky, ale třeba by mohly přispět i u rakoviny,“ uvedl výzkumník Josef Lazar z Ústavu nanobiologie a strukturní biologie CVGZ AVČR. Josef Lazar ale doufá, že se ve svém výzkumu dostane ještě dál. Jeho vytyčeným cílem je pozorovat elektrické signály, které putují v neuronech v mozku. Právě tuto cestu totiž jeho objev otevírá. „Kdybychom se podívali třeba magnetickou rezonancí na město, jako je Praha, jsme schopni vidět, že třeba na Spartě se něco dělo. A my bychom chtěli naší metodou vidět mozek v takovém detailu, že bychom věděli přesně, za co Řepka tu červenou kartu dostal,“ vysvětlil výzkumník Lazar.

Na novém mikroskopu pracoval Josef Lazar se svým týmem deset let. Začal na Kolumbijské univerzitě ve Spojených státech, pokračoval na pracovišti Akademie věd a ve spolupráci se studenty jihočeské univerzity. „Postupně jsem se stával z mladého nadějného výzkumníka výzkumníkem, který možná něčeho kdysi mohl dosáhnout, ale teď už z toho stejně nic nebude. Věděl jsem však, že náš výzkum jde dobře,“ dodal pan Lazar a spoluautor výzkumu, student Štěpán Timr, doplnil: „Jsem samozřejmě velice rád a velice nadšený, že se toho dobrodružství mohu účastnit.“ A další ze spoluautorů výzkumu Alexey Bondar podotkl: „Výsledky toho projektu mohou být dobré nejen pro vědecké pracovníky, ale pro všechny lidi.“

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Vědci mají svůj objev chráněný českým patentem, teď usilují ještě o ten mezinárodní a také o možnost komerčního využití.

Vědecké centrum
Zdroj: ČT24