Švihov přežil další nájezd loupeživých rytířů

Švihov (Klatovsko) – Hrad Švihov na Klatovsku budou až do večera dobývat loupeživí rytíři. Už poosmé se na nejznámějším vodním hradě v Česku sešlo několik skupin historického šermu. Nacvičily představení, při kterém vedle mečů a pušek používají i dobývací věž a děla. Vodní hrad Švihov byl postaven na přelomu 15. a 16. století na místě bývalé tvrze. Jádro hradu tvoří dvě obytná křídla, která uzavírají vnitřní pravidelná nádvoří. Kolem obíhalo předhradí zpevněné baštami a obehnané dalším vodním příkopem, který spolu s několika přilehlými rybníky vytvářely umělý ostrov. Se svým opevňovacím vodním systémem patřil Švihov k nejlepším pevnostem své doby.

Pro letošní dobývání hradu Švihov se organizátoři zčásti nechali inspirovat skutečnými událostmi z počátku 16. století. „Bitva se odehrává roku 1513, je zasazena do příběhu opovědníka zdejšího kraje kolem Plzeňska. Odehrává se tu příběh mezi dvěma loupeživými rytíři a klatovskými měšťany,“ uvedl člen skupiny historického šermu Heraldikus Praha Jan Šimek. Vodní hrad Švihov, tak jak ho známe dnes, ale nikdy dobýván nebyl. „On vlastně záhy po svém dokončení ani nesloužil jako šlechtické sídlo, proto nebylo třeba ho dobývat,“ prohlásil kastelán hradu Švihov Lukáš Bojčuk.

Letošní ročník dobývání hradu Švihov připravuje 65 lidí z deseti skupin historického šermu z celé republiky. „Máme tady skupiny od Prahy, od Ústí nad Labem, z Třebíče. Další skupina je z Brna a také dokonce z Uherského Hradiště,“ vysvětlil hlavní organizátor akce David Vobr. Na dobývání Švihova ročně dorazí během dvou večerů více než tisíc lidí. Podobné akce jsou proto pro hrady a zámky organizačně náročné, staly se však už jejich nedílnou součástí. Podle správců památek totiž přinášejí to, co památky potřebují. „Určitou publicitu pro hrad a spoustu návštěvníků, o které je potřeba se postarat,“ potvrdil Lukáš Bojčuk.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Švihov bude dobýván zase až za rok. Správa hradu ale pro letošní rok chystá ještě oživené tradiční noční prohlídky nebo divadelní festival.

Hrad Švihov na Klatovsku budou až do večera dobývat loupeživí rytíři.
Zdroj: ČT24