Řezbáři obsadili Třešť

Třešť – Třešť na Jihlavsku hostí o svátcích jubilejní desátý ročník Dřevořezání. Na tradiční setkání se sjely desítky řezbářů z celé naší republiky i ze zahraničí a tvoří další figury do unikátního betlému. Návštěvníci Třeště mohou na náměstí vidět řezbáře přímo při práci a pod jejich dohledem si zkusit vyřezat vlastní figurku. Protože všichni aktivní řezbáři mají povinnost v Třešti zanechat alespoň jednu figurku, unikátní betlém se utěšeně rozrůstá. Zájem o akci je rok od roku větší.

Třešť je známá jako město betlémů. Místní Spolek přátel betlémů je aktivní celoročně, nejen o Vánocích. V létě návštěvníkům města ukazuje, jak je možné dřevo zpracovat. Letošní červencové Dřevořezání je již desáté v pořadí. „Řezbářů máme 55 odjinud a k tomu ještě naši, takže kolem šedesáti,“ uvedla pořadatelka Dřevořezání 2011 Marie Roháčková z Třešti a řezbář Daniel Stejskal doplnil: „Sejdou se tady lidé a každý řeže jinak. A to je na tom to pěkné, je to různorodé.“ Daniel Stejskal na sebe svým dílem poutá asi největší pozornost, dokončuje pro město sochu herce Otty Šimánka, představitele pana Tau. „Pan Šimánek se narodil v třešťské lékárně, socha by měla stát někde na náměstí,“ vysvětlila Marie Roháčková a pan Stejskal podotkl: „Sehnali pořádný kmen, tak se udělal co největší.“

Účastníci Dřevořezání jsou neprofesionální lidoví řezbáři, letos přijeli kromě domácích také Slováci, Rakušané a jeden Rumun. Tradičně musí každý z nich alespoň jednu figurku odevzdat do vznikajícího obřího třešťského betlému. „Každý odevzdá něco jiného, takže zase spousta darovníků, spousta domečků. Dokonce nám tady vzniknou i velké sochy jako na poutač k Třešti,“ dodala paní Roháčková.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Z letošního ročníku Dřevořezání přibude do unikátního třešťského betlému asi 60 nových figur.

Třešť na Jihlavsku hostí o svátcích jubilejní desátý ročník Dřevořezání.
Zdroj: ČT24