Za vzácnými plazy do pražské zoo

Praha - Období líhnutí plazů v pražské zoologické zahradě je v plném proudu. Právě teď se může zoo pochlubit hned několika novými přírůstky. Mezi ty nejcennější patří varan smaragdový nebo želva egyptská, která je v přírodě kriticky ohroženým druhem. Pozornost návštěvníků ale jistě upoutají i další přírůstky zde chovaných druhů, které jsou ve volné přírodě na pokraji vyhubení.

Víc než deset let se pražská zoologická zahrada snažila o rozmnožení želvy egyptské. A dočkala se úspěchu. Loni se narodilo osm mláďat, letos zatím další dvě. Nejmenší želva na světě měří po vylíhnutí necelé tři centimetry, v dospělosti dvanáct. „Želva egyptská je jedním z nejohroženějších druhů želv a v současné době je na seznamu nejohroženějších želv světa. Zároveň je jednou z nejmenších a nejchoulostivějších želviček,“  připomíná kurátor plazů pražské zoo Petr Velenský.

V chovu plazů patří pražská zoologická zahrada mezi tři nejlepší v Evropě. Pochlubit se může víc než sto deseti různými druhy. Třeba varanem smaragdovým. Pražská zoo byla první, které se v roce 1996 podařilo tento druh odchovat. Jeden z nejmenších varanů v Evropě patří zároveň k nejunikátnějším kouskům. Ve volné přírodě žije jen v tropických deštných lesích. „Mláďátko už vykukuje. Vaječným zubem si rozřízne skořápku vejce, potom asi 24 hodin vyčkává v jedné poloze. Když potom vyleze, tak je mládě dokonale přizpůsobené životu,“ vysvětluje Petr Velenský.  

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Mezi další cenné kousky ještěrů přibyl nově i chameleon obrovský. Po narození svým jménem sice klame, má asi tři centimetry a váží jeden gram. Za deset měsíců ale bude dvacetkrát větší. „Je tři týdny starý a zrovna svléká pokožku. Ale už je na něm vidět, že je to plně vyvinutý ještěr běžné velikosti,“ uzavírá Petr Velenský.

Tradice chovu plazů v pražské zoo je velmi silná. K největšímu rozmachu došlo v roce 2002 po povodních. Pražská zoologická zahrada teď chystá nový pavilon velemloků, který by měl patřit z velké části právě ještěrům a hadům.