Evropské peníze pomohly další památce

Ostrava – Krnovské kulturní dědictví obohatí další památka. Desetiměsíční rekonstrukce tamní Flemmichovy vily je u konce. Bývalý kojenecký ústav díky renovaci opět získal svou původní podobu. Po dokončovacích pracích a instalaci nových expozic se konečně vila otevře široké veřejnosti. V Krnově tak vzniká důstojné zázemí pro různé kulturní a umělecké akce.

Neoklasicistní rezidence krnovského textilního továrníka Theodora Flemmicha sloužila jako kulturní centrum, v němž se pořádaly výstavy, koncerty či semináře. Náklady na opravu se vyšplhaly na téměř devět milionů korun, z nichž většina byla uhrazena z evropských fondů. „Měli jsme snahu uvést celou tu stavbu do původního stavu. Byly vyrobeny repliky původních podlah, do původní podoby bylo opraveno schodiště, byly vytvořeny repliky původního osvětlení, takže celá ta stavba dnes vypadá tak, jak vypadala zhruba před sto lety,“ popisuje současný stav nemovitosti vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Krnov Georgios Bazakas.   

Jakmile budou dokončeny poslední úpravy, budova se opět otevře výstavám. Pro návštěvníky se ale v mnohém změní podmínky pohybu ve vile. „Vzhledem k tomu, že rekonstrukce byla opravdu veliká a náročná, museli jsme řešit i technické věci, jako že nebude vstup do vily již možný v obuvi, ale budou se muset používat zámecké papuče,“ upozorňuje Marcela Procházková z Městského informačního a kulturního střediska.  

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Veřejnosti se Flemmichova vila zpřístupní dvanáctého srpna. Svým otevřením pak plně nahradí krnovské městské muzeum.