Na internetu koluje poplašná zpráva o radioaktivitě hub

Jihlava – V těchto dnech, na začátku prázdnin a dovolených, se e-mailovou poštou šíří poplašná zpráva o tom, že je nebezpečné jíst houby kvůli radioaktivitě z fukušimské jaderné elektrárny. Odborníci však podobná rizika kategoricky vylučují. Zprávu považují za nepravdivou a jejím účelem je podle nich úmyslně vyvolávat znepokojení veřejnosti.

Hřiby dubové, klouzci, suchohřiby a další houby hlavně s hnědou hlavičkou mají být podle pisatele e-mailu nejvíc radioaktivní, a to kvůli césiu s poločasem rozpadu třicet let. Jenže hřiby v našich končinách jednak zatím vůbec nerostou a navíc se nad naše území z Japonska žádná radioaktivita nedostala. „Ta zpráva je klasický hoax, je to falešná internetová poplašná zpráva. Pozoruhodné na ní je to, že je vystavěná tak, že působí skutečně důvěryhodně, je tam namíchaná pravda s výmysly,“ říká biochemik a mykolog Akademie věd ČR Jan Borovička.  

Mírná radioaktivita je přirozenou vlastností hub. Pokud by už hřiby letos rostly a nejcitlivější měřící přístroje v nich zaznamenaly radioaktivitu, tak bude podle odborníků souviset s černobylskou havárií, ale rozhodně ne s výbuchem v Japonsku. „Té radioaktivity, co sem přišla z Fukušimy, je tak málo, že to na houby nemá žádný vliv. Je to naprostý nesmysl,“ zdůrazňuje Irena Malátová ze Státního ústavu radiační ochrany ČR. „V houbách jsou určité pozůstatky radioaktivity ještě z černobylské elektrárny, nicméně ta zbytková množství jsou skutečně tak minimální, že jsou na hranici měření,“ dodává Kateřina Pauzarová z mykologického klubu Jihlava.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Dospělý člověk se nemusí bát žádných rizik, pokud za rok nesní víc jak deset kilogramů hub. Doporučení také zní nesbírat houby blízko u silnic. „Obecná rada, kterou mohu dát, je, aby se houby sbíraly jen na čistých lokalitách, ne třeba v centrech měst nebo na haldách po těžbě rud,“ uzavírá Jan Borovička.

Zatím se ale lidé z lesů vracejí s prázdnou. Podle mykologů je teď po deštích už v lesích vlhko a zhruba do týdne by houby mohly začít růst.