Huculové dobyli Sněžku

Hradec Králové - Nejvyšší český vrchol měl dnes neobvyklou návštěvu - huculské koně. Na Sněžku vyjeli na znamení toho, že se původně horské plemeno podařilo v Krkonoších i jinde zachránit. Chovatelé u nás se o to snaží téměř čtyřicet let. Tak dlouho působí v Čechách jejich Hucul klub.

Klapot koňských kopyt na cestě na Sněžku je v těchto místech zvuk neslýchaný. Zaskočil nejednoho turistu. Trojici tmavých huculů na vrchol nejvyšší české hory chovatelé vedli s radostí z toho, že plemeno původem karpatských koní je, zdá se, zachráněné. „Před čtyřiceti lety v celé Evropě zůstalo jen pár potomků čistokrevného hucula. Hrozilo jeho vyhynutí, protože huculů bylo mnohem méně než koní Převalského v zoologických zahradách,“ připomíná tehdejší situaci chovatel huculských koní Leander Leisky.    

Za čtyřicet let odchoval Hucul klub víc než dvě stě třicet hříbat a stojí v čele programu na záchranu těchto koní určených pro jezdectví i léčbu nemocných. „Hucul je asi nejvhodnější kůň do terénu, na treky a na turistiku. Je obratný v terénu, má výbornou povahu, je klidný,“ uvádí chovatel huculských koní Miroslav Fencl. „Hucul zdolá jakýkoli terén, jde přes kameny, bláto, přes vodu, nebojí se,“ dodává jezdkyně Petra Hesová.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Na Sněžku putovali huculové Babeta, Tajga a Aida šest dnů po vlastních kopytech. Ušli dvě stě kilometrů z Lysé nad Labem, kde mají domovskou stáj. „Touto akcí chceme připomenout, že horský kůň dokáže zdolat i poměrně nepřístupné hory. Sněžka je pro nás takovým mýtickým cílem,“ uzavírá Leander Leisky. „Abychom huculům zajistili co největší pohodlí při tom výstupu, tak jsme šli pomalu a odpočívali jsme, protože po těch kamenech to bylo opravdu těžké. Funíme jako ty koně. Je to horský kůň, patří sem a dokáže neuvěřitelné věci,“ chválí huculské plemeno Miroslav Fencl.

Koně se možná na svah Sněžky brzy vrátí. Mohli by třeba na nepřístupných místech pomoci při stavbě nové lanovky, která začne na podzim.