Liberecký kraj dostal 260 milionů z EU na obnovu po povodních

Liberec – Liberecký kraj dostal z evropského fondu solidarity 260 milionů korun na odstraňování následků loňské bleskové povodně. Kraj by chtěl co nejvíc peněz použít na opravy silnic a mostů, kde voda způsobila škodu za dvě miliardy. Podmínky čerpání z fondu jsou ale velmi složité a na silnice tak bude moct jít jen 69 milionů korun.

Aby kraj mohl čerpat prostředky z fondu solidarity, dílo už musí být hotové a zaplacené. Kraji ale peníze chybí, o peníze z fondu se tak může přihlásit jen u projektu za 69 milionů korun, který jako jediný přísné podmínky splňuje. Většinu peněz z fondu tak mají dostat postižené obce, i těm ale čerpání peněz komplikují evropská pravidla. Nesmějí například dotaci použít na dofinancování opravy, kde už použily jiný zdroj. „Nabídku jsme dostali, ale s lítostí jsme ji museli vrátit,“ řekla ČT starostka Višňové Vladimíra Erbanová (nez.).

Kam konkrétně evropské peníze půjdou, rozhodne ministerstvo financí. Rozdělí je ale na základě informací a požadavků starostů a kraje. Voda poničila loni v srpnu silnice a mosty za více než dvě miliardy korun. Od státu přijde na odstranění škod miliarda, kvůli druhé chybějící miliardě bude ale podle kraje mnoho silnic opraveno až v příštím roce.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Fond solidarity EU vznikl v listopadu 2002 jako reakce na katastrofální povodně z téhož roku. Během devíti let existence byl využit při 45 katastrofách, k nim patřily záplavy, lesní požáry, zemětřesení, bouře i období katastrofálního sucha. Doposud fond podpořil 23 evropských zemí částkou přesahující 2,4 miliardy eur.